Prøver å finne ut hvorfor flyet snudde

FORTSETTER LETINGEN: Mannskap fra det vietnamesiske luftforsvaret samlet på Tan Son Nhat lufthavn før de setter kursen mot leteområdet hvor et passasjerfly fra Malaysia Airlines forsvant.

FORTSETTER LETINGEN: Mannskap fra det vietnamesiske luftforsvaret samlet på Tan Son Nhat lufthavn før de setter kursen mot leteområdet hvor et passasjerfly fra Malaysia Airlines forsvant. Foto: (AP)

Seks nasjoner deltar i letingen etter savnet passasjerfly.

09.03.14 14:16

Kuala Lumpur/Hanoi/Oslo (NTB-Reuters-DPA-Nettavisen): 17 fly og 35 skip fra seks forskjellige lands militære og andre myndigheter deltar i letingen etter det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines, ifølge Vietnams redningstjeneste. I tillegg deltar et ukjent antall sivile båter i letingen.

Se livevindu om Flight MH370 lenger ned i saken

SISTE: Interpol sier at minst to pass som ble brukt av passasjerer på det malaysiske passasjerflyet, er i deres base over stjålne pass, melder NTB.

Malaysiske myndigheter sier at 22 fly og 40 skip deltar, uten å spesifisere hvor mange som er sivile.

Flyet, med 227 passasjerer og et mannskap på 12, antas å ha styrtet utenfor kysten av det sørlige Vietnam lørdag etter at det mistet kontakten med flykontrollen på Malaysias østkyst.

Utvidet leteområdet

Malaysiske letemannskaper utvidet leteområdet til også å omfatte landets vestkyst, opplyste militære representanter søndag.

– Vi har sett på opptakene fra radaren. Vi har innsett at det er mulig at flyet snudde, sier Rodzali Daud, sjef for Malaysias luftforsvar, på en pressekonferanse ifølge NTB.

Daud sier man ikke vet hvilken retning tok etter at det tilsynelatende endret kurs eller hvor lenge det fløy i den retningen.

- Vi prøver å finne ut av det, sa han på pressekonferansen.

- Den militære radaren indikerte at flyet kan ha snudd, og dette er delvis i overensstemmelse med den sivile radaren, sa Daud ifølge Assiciated Press (AP).

Mistanke om falske ID-papirer

Daud opplyste videre at myndighetene undersøker inntil fire navn på passasjerlisten der det er mistanke om falske ID-papirer, melder AP.

Avsløringene føyer seg inn i rekken av uklare omstendigheter rundt hva som skjedde med Flight MH370. Flyet mistet kontakten med flyktontrollen et sted mellom Malaysia og Vietnam etter å ha tatt av fra Kuala Lumpur tidlig lørdag med kurs for Beijing.

En omfattende operasjon med flere deltakerland pågår for å lokalisere flyet, men det er så langt ikke funnet sikre spor.

Været var fint i området der flyet forsvant, og pilotene sendte ikke ut noe nødsignal.

Det er foreløpig uklart om to observasjoner av oljesøl på havet lørdag kan kobles til det savnede flyet.


Undersøker overvåkingsbilder

Flere medier har omtalt at myndighetene i Malaysia undersøker hvorvidt noen av passasjerene reiste med falske ID-papirer.

Den engelskspråklige avisa The Straits Times i Singapore skriver søndag i sin nettutgave at myndighetene i Malaysia har overvåkingsbilder av to passasjerer man mistenker gikk om bord i Flight MH370 med falske pass.


Falsk alarm

Vietnamesiske myndigheter meldte søndag at letemannskaper har observert «en uvanlig gjenstand» i havet i leteområdet.

Dette viste seg å ha vært en gjenstand av tre som umulig kan stamme fra flyet, melder NTB.

Sender båt og helikopter

Se fakta om flyruta og det savnede Boeing 777-flyet fra Associated Press

Funnstedet lå cirka 100 kilometer fra øya Tho Chu an utenfor sørspissen av Vietnam.

Klokka 12.30 norsk tid søndag viste det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua News bilder av et kinesisk kystvaktfartøy som skal ha nådd fram til det antatte styrtstedet, men uten å finne spor av flyet.

FUNNSTEDET: Gjenstanden ble observert cirka 100 kilometer fra øya Tho Chu an utenfor sørspissen av Vietnam. Foto: Faksimile (Google Map)


Skade ble reparert i 2012

Malaysiske myndigheter bekreftet søndag at det forsvunnede flyet var innblandet i et uhell i Shanghai i august 2012. Under transport på bakken kolliderte flyet med et annet fly, og det ble en cirka en meter lang skade i skroget. Men skaden ble reparert av Boeing-fabrikken og flyet ble sertifisert til å være helt i orden av myndighetene.

UTVIDET SØK: En pilot fra det vietnamesiske luftforsvaret på vei et transportfly under søk etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines. Foto: (AP)


OLJESØL: Oljesøl i havet mellom Vietnam og Malaysia er her fotografert søndag. Dette er en av to lignende observasjoner det vietnamesiske luftforsvaret gjorde lørdag i søket etter det savnede flyet. Foto: (Ap)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.