*Nettavisen* Nyheter.

Puster Bush i nakken før skjebnetale

Demokratene knuser George W. Bush på innenrikspolitiske spørsmål, og ligger hakk i hel bak presidenten på en ny meningsmåling om høstens presidentvalg.

En meningsmåling gjort for ABC News og Washington Post viser at Bush ville fått 48 prosent av stemmene dersom det var presidentvalg i dag, mens en demokratisk kandidat ville fått 46 prosent.

Og det er på hjemmebane Bush er i trøbbel. Undersøkelsen viser at Bush er sett på som den beste lederen når det gjelder nasjonens sikkerhet og kampen mot terrorisme. Men på innenrikspolitiske temaer, som økonomi, helse, budsjett, innvandring og skatt, mener flertallet at en demokrat vil gjøre den beste jobben, skriver Washington Post.

Bush har også mistet overtaket han hadde på utdanningsspørsmål. På spørsmål om hvem som vil gjøre den beste jobben for å løse landets store problemer, leder Bush med et prosentpoeng – 45 mot 44. For ni måneder siden var forspranget på 18 prosentpoeng.

Viktig tale
I kveld norsk tid holder Bush det som ser ut til å bli en svært viktig tale. Da holder han sin årlige tale om rikets tilstand i Kongressen. Den kommer til å ha en svært annen ordlyd en fjorårets.

Da var de viktigste budskapene i talen at han ikke ville vise noen unnvikenhet overfor Irak og Saddam Hussein. I år vil han ifølge Washington Post legge vekt på hjemlige temaer som helsevesen, innvandring, økonomi og sosialtrygd.

De vil nok glede de fleste amerikanerne. Undersøkelsen i Washington Post viser nemlig at mens bare 15 prosent vil høre om Bushs syn på terrorkrigen, vil 40 prosent høre ham snakke om innenrikspolitiske temaer.

God jobb
Selv om demokratene puster Bush i nakken på målingen, sier 58 prosent at de er fornøyd med den jobben Bush gjør. Det tallet har ligget stabilt siden i fjor sommer. Andelen som er svært misfornøyd med Bushs innsats har imidlertid steget til sitt høyeste nivå under Bush, og utgjør nå 30 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.