*Nettavisen* Nyheter.

Putin: - Russiske og franske styrker skal samarbeide

SKAL SAMARBEIDE: Russlands President Vladimir Putin vil samarbeide med Frankrikes president Francois Hollande og franske styrker i Syria. Foto: Scanpix

Russiske fly har fløyet 2.300 tokt over Syria de siste 48 dagene

17.11.15 17:23

President Vladimir Putin har beordret den russiske marinen til å etablere kontakt med franske styrker og «samarbeide som allierte» i kampen mot IS.

– Det er nødvendig å etablere direkte kontakt med franskmennene og samarbeide med dem som allierte, sa Putin i et møte med russiske toppoffiserer tirsdag.

Det bør utarbeides en felles plan for de franske og russiske styrkene, mener Putin. Han sier det bør opprettes kontakt med det franske hangarskipet Charles de Gaulle, som skal settes inn i kampen mot ekstremistgruppa.

Putin og den franske presidenten François Hollande snakket sammen på telefon tidligere på dagen. De ble enige om å koordinere innsatsen til landenes militære styrker og sikkerhetstjenester i kampen mot terrorgrupper i Syria, ifølge den russiske regjeringen.

Franske myndigheter hadde sent tirsdag ettermiddag ennå ikke kommentert Putins utspill.

Både franske og russiske kampfly har bombet IS' viktigste by Raqqa i Syria det siste døgnet. Hollande skal møte Putin i Moskva 26. november, ifølge den franske presidentens kontor.

– Kan ikke kjempe alene

President François Hollande skal neste uke besøke Washington og Moskva for å diskutere kampen mot IS både med Barack Obama og Vladimir Putin. Samtidig håper Frankrike på mer støtte fra de andre EU-landene.

– Frankrike kan ikke opptre alene, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian i et møte med kolleger fra andre land i unionen i Brussel tirsdag.

Le Drian mener alle EU-landene bør bistå på ulike måter i den militære kampen mot IS. Både i Syria, Irak og i afrikanske land bør innsatsen trappes opp, ifølge forsvarsministeren.

Frankrike har nå formelt tatt i bruk en klausul i EUs Lisboa-traktat som forplikter medlemmene i Unionen til å hjelpe andre EU-land som utsettes for væpnede angrep. Klausulen er aldri tidligere blitt aktivert.

Norge er foreløpig ikke bedt om å bidra med økt militær innsats i kampen mot IS, ifølge statsministre Erna Solberg (H)

Bombeeksplosjon

I Syria ble IS' viktigste by Raqqa igjen bombet av franske kampfly natt til tirsdag. Ti fly slapp til sammen 16 bomber, opplyser det franske forsvarsdepartementet. Også russiske fly har bombet Raqqa det siste døgnet.

– Det russiske flyvåpenets engasjement i Syria bør ikke bare fortsette, det bør trappes opp, sa Putin etter at sikkerhetstjenesten FSB tirsdag bekreftet at en bombeeksplosjon forårsaket den russiske flystyrten i Egypt i oktober.

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet. Russiske spesialstyrker har nå fått ordre om å prioritere jakten på gjerningsmennene, og en dusør på 50 millioner dollar er utlovet for opplysninger som fører til at de blir tatt.

– Går raskt framover

Samtidig som en rekke land lover styrket innsats i kampen mot IS, fortsetter etterforskningen av terrorangrepet i Paris. Den går raskt framover, ifølge innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Han forteller at 128 antiterroraksjoner ble gjennomført natt til tirsdag. Han lover at tiltakene som iverksettes under unntakstilstanden i landet, ikke skal gå på bekostning av borgernes rettssikkerhet.

– Vi må samle alle våre styrker i gatene for å sikre franskmennenes sikkerhet. Innsatsen må være sterk og presis, sier Cazeneuve til radiokanalen France Info.

– Fant ammunisjon

I byen Alsdorf i Tyskland ble fem personer pågrepet tirsdag i forbindelse med etterforskningen av Paris-angrepet.

– Vi har mottatt meldinger som tyder på at en av rømlingene fra Paris kan befinne seg i området, sier en talsmann for politiet.

To menn som allerede er pågrepet i Belgia, kan ha laget bombene som ble brukt i Paris-angrepet, ifølge avisa La Libre. Hjemme hos dem skal det være funnet ammunisjon og et kjemisk stoff som kan brukes til å lage bomber.

Mennene har angivelig innrømmet å ha kjørt den etterlyste Salah Abdeslam, som mistenkes for å ha deltatt i terroraksjonen, fra Paris til Brussel natt til lørdag. De insisterer likevel på at de ikke har noe å gjøre med angrepet.

129 mennesker ble drept i terroraksjonen, som IS sier de sto bak.

– Vi snakket ikke mye sammen under turen. Abdeslam var litt stresset, skal de to ha forklart i avhør. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.