Putin åpner for Syria-aksjon

Foto: Scanpix

Russlands president Vladimir Putin utelukker ikke en militæraksjon i Syria i FN-regi.

04.09.13 21:31

Moskva (NTB-Reuters-Ritzau): Men Putin krever håndfaste bevis på at regimet har brukt kjemiske våpen.

Det sier Russlands president Vladimir Putin i et intervju som ble gjort tirsdag og offentliggjort onsdag, dagen før G20-toppmøtet begynner i Russlands nest største by St. Petersburg.

Russland, en nær alliert med Syrias president, har benyttet sin vetomakt i Sikkerhetsrådet til å hindre sanksjoner mot Syria.

Russiske myndigheter mener også at Sikkerhetsrådet ikke kan ta stilling til en eventuell reaksjon mot Syria før rapporten fra FNs våpeninspektører foreligger.

Utelukker ikke
- Hvis det er bevis for at kjemiske våpen ble brukt, og av de regulære styrkene, så må bevisene legges fram for FNs sikkerhetsråd. Og det må være overbevisende, sier Putin.

Og hvis det er klare bevis for hvilke våpen som er brukt og hvem som brukte dem, «sa vil Russland være beredt til å reagere på den mest besluttsomme og alvorligste måte», tilføyer presidenten.

På direkte spørsmål om Russland vil kunne støtte en militær aksjon hvis det bevises at Syrias regime står bak bruk av kjemiske våpen, svarer Putin:

- Jeg utelukker det ikke.

- Al-Qaida-produsert
I forrige uke la USAs utenriksminister John Kerry fram bevis for at Bashar al-Assads regime har brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning. Men Putin er likevel ikke overbevist.

- Det er eksperter som mener at bevisene ikke ser overbevisende ut, sier Putin i et intervju med den russiske TV-kanalen Channel 1 og nyhetsbyrået AP.

Putin sier også at det er en oppfatning at videoer av barn som er drept i et gassangrep i Syria «er satt sammen av banditter med forbindelse til al-Qaida», melder nyhetsbyrået Interfax.

Stoppet leveranser
I intervjuet, som er lagt ut på Kremls hjemmeside, sier den russiske presidenten også at Russland holder fast ved de inngåtte kontraktene med Syria om å levere militært utstyr og militære tjenester.

Noen deler til rakettsystemet S-300 er levert til Syria, men leveransene er nå midlertidig stoppet, tilføyer han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag