RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin avsetter regjeringen

Et nytt lovforslag gir Putin økt mulighet til å nekte brysomme individer adgang til riket.
Et nytt lovforslag gir Putin økt mulighet til å nekte brysomme individer adgang til riket. Foto: Dmitry Lovetsky (AP Photo)
Sist oppdatert:
Russlands president Vladimir Putin har avsatt landets regjering, og kutter dermed alle bånd til kretsen rundt Boris Jeltsin.

President Vladimir Putin kunngjorde i en tv-sendt tale at han hadde tatt i bruk grunnlovens paragraf 117, og avsatt statsminister Mikhail Kasjanov og resten av regjeringen, melder Reuters. Beslutningen kommer mindre enn tre uker før russerne går til urnene for å velge president.

Putin gjorde det samtidig klart at han hadde bedt visestatsminister Viktor Khristenko fungere som regjeringssjef etter Kasjanov, og at den nye regjeringen vil legge fram sin politikk etter presidentvalget 14. mars.

- Beslutningen har ingen sammenheng med regjeringens resultater, som i det store og hele er tilfredsstillende, men skyldes et ønske fra min side om å vise hvilken vei jeg mener landet bør gå etter 14. mars, sa Putin i talen.

Putin skal imidlertid i lengre tid ha uttrykt misnøye med den avgåtte statsminister Kasjanov fordi reformarbeidet har gått for sakte fremover, og fordi den økonomiske veksten ikke har vært sterk nok.

Maktdemonstrasjon
Vladimir Putin er klar favoritt til å vinne det forestående presidentvalget 14. mars, og forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Geir Flikke, ser på dette som en maktdemonstrasjon fra Putins side.

- Det er en maktdemonstrasjon fra Putins side og en demonstrasjon av at han muligens ønsker nye politiske reformer etter valget, sier Flikke til TV 2 Nettavisen.

- Ifølge de offisielle meldingen er det tydelig at Putin ønsker frie tøyler før og etter valgene. Han vil sannsynligvis stake ut en ny kurs med ny regjering etter 14. mars, sier Flikke.

Kutter bånd til Jeltsin
Putins avgjørelse tirsdag er også et symbolsk tegn på at han nå kutter alle bånd til kretsen rundt tidligere president Boris Jeltsin.

- Kasjanov har lenge vært assosiert med den såkalte Jeltsin-kretsen, som har sterke bånd til oligarker, sier Flikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere