*Nettavisen* Nyheter.

Putin ber USA bli i Irak

Russlands president Vladimir Putin mener det var et feilgrep av USA å gå inn i Irak, men mener det vil være like feil å trekke seg ut nå.

09.05.05 08:17

Til CBS-programmet «60 Minutes» sier den russiske presidenten at situasjonen i Irak vil forverres om USA trekker styrkene ut før landet er stabilisert, melder nyhetsbyrået AP.

- Demokrati kan ikke eksporteres, men må vokse fram på grunn av den interne utviklingen i et samfunn, sier Putin, som gjentar at han mener det var feil av USA å gå til aksjon i Irak.

- Men hvis USA forlater Irak uten å ha etablert grunnlag for et forent samfunn, er det nok et feilgrep.

- Russisk valg mer demokratisk
I intervjuet tar Putin avstand fra påstandene om at han uthuler det russiske demokratiet ved at ordningen med direktevalg av guvernører er fjernet, og pekte i stedet på det amerikanske systemet for å utpeke president, hvor det velges valgmenn, som igjen velger presidenten.

- I Russland velges presidenten direkte av hele folket. Det er enda mer demokratisk. Han trakk også fram rotet og det rettslige etterspillet etter det amerikanske presidentvalget i 2000.

- Bush er sannferdig
- Dere har andre typer problemer ved valgsystemet. For fire år siden ble presidentvalget avgjort av domstolene. Men vi kommer ikke til å blande oss inn i deres demokratiske system, fordi det er opptil det amerikanske folket, sa han, med klar referanse til at Russland jevnlig høster internasjonal kritikk som landet selv mener er innblanding i interne anliggender.

Putin sa også at selv om han har andre politiske synspunkter enn president George W. Bush, regner han Bush som en troverdig politiker.

- Han er en sannferdig person som gjør det han sier han vil gjøre, sier Putin i CBS-intervjuet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.