Gå til sidens hovedinnhold

Putin erklærer seg rede til dialog med NATO

Russlands president Vladimir Putin, som er på besøk i Finland, sier han er rede til å gå i dialog med NATO for å øke tilliten og hindre konflikter.

Etter et møte fredag kveld på president Sauli Niinistös sommersted i Nådendal sa Putin at forebygging av konflikt i Østersjø-området vil være tema på et møte mellom NATO og Russland etter NATOs toppmøtet i Warszawa neste uke.

Niinistö ga overfor Putin uttrykk for bekymring for situasjonen i Østersjøen og oppfordret alle parter til å sørge for at alle militære fly i området til enhver tid har sine transpondere påslått for å hindre risiko for kollisjoner.

Første siden Krim

Putin sa seg enig i Niinstös bekymring, men han påpekte at også NATOs fly opererer i området uten transponderne slått på.

Putins besøk er det første han gjør til Finland siden annekteringen av Krim og utbruddet av krigen i Ukraina forsuret forholdet mellom Russland og Vesten, og det første han gjør til nabolandet på tre år.

Til en diskusjon som har foregått i Finland om tilslutning til NATO sa Putin at han ville respektere et finsk NATO-medlemskap, men gjorde det klart at det i så fall ville resultere i styrkeforflytninger nærmere grensa.

– Vi har trukket våre styrker tilbake 150 mil fra grensa. Ville de i så fall bli værende der, spurte Putin retorisk. Det finske nyhetsbyrået FNB noterer til det at den russiske militærbasen Alakutti befinner seg seks mil fra grensa.

Sanksjoner

Presidentens talsmann, Dmitrij Peskov, sa ifølge nyhetsbyrået TASS at EUs sanksjoner mot Russland sannsynligvis ikke ville være et tema under møtet mellom presidentene.

Ifølge Niinistö ville heller ikke samtaler om Finlands sikkerhetspolitikk være på agendaen for Putins besøk i Finland.

Tidligere i juni forlenget EU de økonomiske sanksjonene med seks måneder. Sanksjonene ble innført som svar på annekteringen av Krim i 2014, og som en protest mot at Moskva bistår de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina med både militært utstyr og personell.

NATO

De siste månedene har det vært diskusjoner både i Finland og Sverige om NATO-medlemskap, i kjølvannet av forsvarsalliansens opptrapping i Estland, Latvia og Litauen. Men i januar slo Finlands statsminister Juha Sipilä fast at landets alliansefrihet bidrar til stabilitet og sikkerhet i Nord-Europa.

Torsdag ble det kjent at Canada sender 1.000 soldater til Latvia som et ledd i NATO-operasjonen i Øst-Europa. Styrkene slutter seg til de allerede 4.000 soldatene som er stasjonert i landet.

Forrige uke uttalte den amerikanske hærens Europa-general, Ben Hodges, at NATO ikke ville vært i stand til å beskytte de baltiske landene mot et russisk angrep i dag. (©NTB)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett