Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin etter nedskytingen: - Som å bli dolket i ryggen

– Det er som å bli dolket i ryggen av noen som står i ledtog med terrorister. Jeg kan ikke kalle det som skjedde i dag for noe annet, sier Putin til pressen i Sotsji hvor han tirsdag skulle møte Jordans kong Abdullah. ARKIVFOTO
– Det er som å bli dolket i ryggen av noen som står i ledtog med terrorister. Jeg kan ikke kalle det som skjedde i dag for noe annet, sier Putin til pressen i Sotsji hvor han tirsdag skulle møte Jordans kong Abdullah. ARKIVFOTO Foto: Alexei Druzhinin (Ap / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Moskva (NTB-Reuters-AFP): Russlands president Vladimir Putin sier nedskytingen av et russisk fly i Syria kommer til å få alvorlige konsekvenser.

– Det er som å bli dolket i ryggen, sier Putin til pressen i Sotsji hvor han tirsdag skulle møte Jordans kong Abdullah.

Nedskytingen, som Putin sier ble utført i ledtog med «terrorister», kommer til å få alvorlige konsekvenser for Tyrkia, advarer den russiske presidenten.

Tyrkia sier det russiske krigsflyet ble skutt ned i tyrkisk luftrom etter gjentatte advarsler.

Ifølge Putin ble det russiske flyet angrepet inne i Syria, én kilometer fra den tyrkiske grensa.

Flyet styrtet fire kilometer inne i syrisk territorium, ifølge den russiske presidenten.

Hastemøte i NATO
NATO har kalt inn til hastemøte etter at Tyrkiaskjøt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. Russiske myndigheter benekter at flyet var inne over Tyrkia.

NATO følger situasjonen tett, opplyste alliansens talsperson Carmen Romero tirsdag.

– Vi er i tett kontakt med tyrkiske myndigheter, sier hun.

De 28 medlemslandenes NATO-ambassadører skal samles til et ekstraordinært møte tirsdag klokka 17 i Brussel for å få en redegjørelse fra tyrkerne.

Det var tyrkiske F16-fly som tirsdag formiddag skjøt ned et russisk kampfly i grenseområdet ved Syria.

Tyrkiske myndigheter bekrefter at de har skutt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. Russlands forsvarsdepartement benekter at flyet var inne over Tyrkia.

Avviser
Det er første gang et russisk eller sovjetisk fly er blitt skutt ned av et NATO-medlemsland siden 1950-tallet, og Russlands president Vladimir Putin sier saken kommer til å føre til alvorlige konsekvenser for Tyrkia.

– Det er som å bli dolket i ryggen, sa Putin til pressen i Sotsji, hvor han tirsdag skulle møte Jordans kong Abdullah.

Tyrkiske myndigheter kalte på sin side tirsdag Russlands chargé d'affaires i landet inn på teppet, mens statsminister Ahmet Davutoglu understreket at Tyrkia har rett til å svare på krenkelser av eget luftrom når gjentatte advarsler forblir ubesvart.

– Verden skal vite at Tyrkia vil gjøre alt som kreves for å garantere landets sikkerhet, sa Davutoglu i Ankara tirsdag ettermiddag.

De to flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm, men en av dem er død, ifølge en video.

– Advarte
Ifølge tyrkiske myndigheter nærmet to russiske fly seg grensa tirsdag før det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned av to tyrkiske F16-fly på patrulje.

Tyrkia hevder at det russiske flyet krenket tyrkisk luftrom, noe Russlands forsvarsdepartement benekter.

Ifølge tyrkiske myndigheter ble flyene advart ti ganger før det ble åpnet ild, men advarslene ble ignorert.

Russlands forsvarsdepartement avviser dette og sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge Interfax.

Ifølge tyrkiske myndigheter nærmet to russiske fly seg grensa tirsdag før det ene, et Su-24-fly (bildet), ble skutt ned av to tyrkiske F16-fly på patrulje.

Pilot død?
Flyet styrtet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia i Syria. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven med russisk luftstøtte og bombing i dette området, der både turkmenerne, moderate opprørere og Nusrafronten opererer.

De to flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm, men en av dem er død, ifølge en video som er sendt til Reuters fra den turkmenske opprørsgruppa som opererer i området.

Den andre piloten skal være tatt til fange av turkmenerne.

Forsker Flemming Splidsboel ved Dansk Institut for Internationale Studier tror man nå kan vente seg en skarp russisk protest.

Den svenske analytikeren Stefan Ring mener derimot at Russland vil holde en lav profil siden de nå er involvert i den internasjonale innsatsen for en fredsløsning i Syria og en felles strategi mot IS.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal etter planen besøke Tyrkiaonsdag som ledd i en pågående tyrkisk-russisk dialog for å forsøke å bedre forbindelsene og komme fram til større enighet om Syria.

Kritiserer Tyrkia
Siden Russland trappet opp sitt engasjement i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensa.

Ifølge den Russland-vennlige og omstridte historikeren Bjørn Nistad setter hendelsen Tyrkia i et underlig lys.

– Det burde være opplagt at flyet ikke angrep Tyrkia, men var involvert i de russiske krigsoperasjonene mot IS og andre islamistiske terrorister. Når Tyrkiaskyter ned flyet – også om det skulle ha krenket tyrkisk territorium – kan dette vanskelig oppfattes som noe annet enn en støtte til de islamistiske terroristene, skriver han i en epost til NTB.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!