*Nettavisen* Nyheter.

Putin fester grepet

Foto: APF Photo/ITAR-TASS (Scanpix)

Det nye underhuset i parlamentet vil ventelig bli dominert av president Putins støtteparti Forent Russland.

Akkompagnert av opptil 20 minusgrader, vind og musikk fra sovjettiden strømmet russere fra 11 tidssoner til stemmelokalene. Søndag ettermiddag norsk tid hadde 36,5 prosent av 110 millioner stemmeberettigede avlagt stemme. Det er noe lavere enn på samme tidspunkt ved forrige valg, men et godt stykke over minimumsgrensen på 25 prosent, melder NTB.

Vil endre grunnloven
Putin støtter partiet Forent Russland. Partiet ledes av Boris Gryzlov, og har som sin fremste oppgave å få gjennomslag i Dumaen for Putins politikk. Ifølge eksperter er partiet bare basert på personlige kontakter og ikke på et politisk grunnsyn.

Den største spenningen i valget knytter seg til om hvor stor majoritet partiet og dets støttepartier i Dumaen får. Dersom Putins støttespillere får to tredeler av representantene i forsamlingen, vil det bli mulig for presidenten å endre grunnloven slik at han kan stille til gjenvalg i 2008.

Klart mandag morgen
Ett av støttepartiene er Fedrelandet, en nyskapning som med patriotisk venstreretorikk mange mener er skapt av Kreml for å stjele stemmer fra kommunistpartiet.

Samtidig som valglokalene i Moskva åpnet, stengte lokalene øst i landet. Ingen valgresultater skulle imidlertid publiseres før de siste lokalene i Kaliningrad ved Østersjøen ble stengt ved 19-tiden norsk tid. De første resultatene vil dermed ikke være klare før mandag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.