*Nettavisen* Nyheter.

Putin: Folkeavstemningen i tråd med folkeretten

Russlands president Vladimir Putin snakket søndag kveld med president i USA, Barack Obama. Han hevdet at folkeavstemningen på Krim var lovlig.  Foto: Ria Novosti (Reuters)

Russlands president Vladimir Putin har i en telefonsamtale med president Barack Obama sagt at søndagens folkeavstemning på Krim-halvøya er i tråd med folkeretten.

Hele den vestlige verden har fordømt Russland etter søndagens folkeavstemning og gjort det klart at resultatet ikke kommer til å bli anerkjent, at gjennomføringen er ulovlig og at Russland trolig vil bli møtt med politiske og økonomiske sanksjoner.

Men til tross for totalt forskjellige oppfatninger av lovligheten av folkeavstemningen og Russlands aksjoner på Krim-halvøya, er Putin og Obama enige om «sammen å bidra til å stabilisere situasjonen i Ukraina», ifølge uttalelser fra Kreml søndag.

Russland har forsvart aksjonene på Krim og øst i Ukraina med behovet for å forsvare interessene til de russisktalende. I søndagens samtale klaget Putin nok en gang over at ukrainske myndigheter ikke gjør nok for å stanse vold mot den russisktalende befolkningen.

I telefonsamtalen sa Putin også at en utvidet observatørstyrke fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) må dekke hele Ukraina og ikke kun Krim-halvøya.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa tidligere søndag at hun og Putin var enige om at OSSE-representasjonen i Ukraina må økes. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.