RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX/AP Photo/ITAR-TASS/Presidential Press Service, Dmitry Astakhov

Putin ga gass i Jens-møte

Sist oppdatert:
President Vladimir Putin avviser norsk eierskap på Stockman-feltet, men vil gjerne ha norske selskaper med i utviklingen av olje- og gass.

Det ble klart under møtet mellom Putin og statsminister Jens Stoltenberg i Helsinki fredag.

- Putin understreket at vi er strategiske partnere fordi vi begge er store eksportører av olje- og gass til Europa. Han sa at selv om det ikke er aktuelt med eierskap i Stockman-feltet, er norske selskaper hjertelig velkommen til å delta i utviklingen av olje- og gassvirksomheten i Russland gjennom investeringer og produksjon, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Etterforskes
Stoltenberg understreket overfor Putin at norske selskaper er i teten på både utvikling og produksjon i nordområdene, og trakk også fram leveringsindustrien og selskaper som Aker Kværner.

Delelinjen, ulovlig fiske og Nordområdene var også tema under møtet. Stoltenberg tok imidlertid ikke opp forgiftningen av den russiske eks-spionen Aleksander Litvinenko som døde i London torsdag.

- Menneskerettigheter er en viktig del av dialogen mellom Norge og Russland. Men den konkrete saken i London etterforskes av britiske myndigheter. Da vil det være galt av et annen lands statsminister å spekulere rundt den, sier Stoltenberg.

Den russiske presidenten var enig at det ulovlige fisket i Barentshavet må stoppes, men kom ikke med konkrete løfter om hva som vil bli gjort fra russisk side.

Delelinjen
Norge og Russland vil forhandle videre om delelinjen i Barentshavet i begynnelsen av desember, men det ble ikke lagt fram noen konkret tidshorisont når forhandlingene kan avsluttes.

- Det skjer først når en av partene gir seg, sier Stoltenberg, som ble invitert til et nytt møte med Putin i Moskva til våren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere