*Nettavisen* Nyheter.

Putin irritert over å bli kalt Batman

Foto: ALEXEY DRUZHINYN (EPA)

Vladimir Putin er tydelig irritert over amerikanske diplomaters omtale av Russland og det russiske lederskapet.

02.12.10 11:05

Nettstedet Wikileaks har denne uken frigjort en rekke hemmeligstemplede dokumenter som inneholder korrespondanse mellom USAs utenriksstasjoner og Det amerikanske utenriksdepartementet.

I et av notatene kommer det fram at USAs forsvarsminister Robert Gates kritiserer det russiske demokratiet.

- Demokratiet er borte
Gates skal ifølge notatet ha: «observert at det russiske demokratiet var borte og at regjeringen var et oligarki som ble styrt av de hemmelige tjenester».

Andre amerikanske diplomater skal ha omtalt Russland som en mafiastat, og sagt at partnerskapet mellom Putin og president Dmitrij Medvedev kan sammenlignes med forholdet til Batman og Robin, noe som langt på vei antyder at Medvedev er Putins nikkedukke.

Dette skal ha opprørt Russlands statsminister Vladimir Putin.

Putin benekter alle anklagene og påpekte at USA har et valgsystem hvor vinneren av presidentvalget har færre reelle stemmer enn taperen. Han henviser blant annet til valget der Al Gore fikk flere stemmer enn George W. Bush.

- Når vi snakker med våre amerikanske venner, og forteller dem at det er problemer med dette systemet, så får vi følgende beskjed fra dem: «Ikke bland dere i våre interne saker. Dette er vår tradisjon, og det vil fortsette sånn», skal Putin ha sagt i et intervju med CNNs Larry King, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Vi blander oss ikke inn i deres saker. Men overfor våre kolleger, så vil jeg gjerne råde dem til ikke å blande seg inn i det suverene valget til det russiske folket, sa Putin.

Batman & Robin
I forhold til Batman & Robin-sammenligningen mente Putin at hensikten var trolig å angripe og svekke enten ham selv eller Medvedev.

- Men for å være helt ærlig med deg, så mistenkte vi ikke at dette ville bli gjort med så mye arroganse, med et så kraftig støt og på en så uetisk måte, sa han.

- Dette handler om vår samhandling, som er en viktig faktor i den nasjonale politikken i vårt land, sa Putin.

Ifølge de hemmelige dokumentene, som den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til, mente amerikanske diplomater at det var svært sannsynlig at Putin kjente til planene om å drepe den russiske dissidenten Alexander Litvinenko, som ble forgiftet på en London-pub i november 2006.

Videre antyder den amerikanske ambassadøren til Moskva, John Beyrle, at Russland er gjennomsyret med korrupsjon i flere statlige instanser, melder BBC.

Nettstedet Wikileaks har så langt publisert 593 av 251.287 dokumenter, men fem storaviser har allerede fått tilgang til alt materialet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.