Putin lover hevn

Den drepte tsjetsjenske statsministeren Akhmad Kadyrov var støttet av den russiske regjering. Nå sverger Vladimir Putin hevn etter attentatet i helgen.

10.05.04 08:51

Den drepte tsjetsjenske presidenten Akhmad Kadyrov begraves i sin hjemby mandag, og etterlater seg samtidig et maktvakuum hans beskyttere i Kreml vil få problemer med å fylle.

Den 52 år gamle tidligere muslimske presten var en av president Vladimir Putins viktigste støttepilarer under det svært vanskelige arbeidet med å skape fred i Tsjetsjenia.

I 1995 gikk Kadyrov inn for hellig krig mot Russland, men da russerne innledet den andre krigen mot separatistene i 1999, snudde han og sluttet seg til Russland. Det gjorde ham mektig upopulær hos de tsjetsjenske opprørerne, og søndag ble Akhmad Kadyrov drept da en bombe eksploderte under feiringen av Seiersdagen til minne om Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland i 1945.

Tallene på drepte varierer fra seks til 24. En Reuters-fotograf, en åtte år gammel jente, en av Kadyrovs nærmeste rådgivere og to livvakter er blant de drepte.

Mer enn 50 personer ble såret, blant andre general Valerij Baranov, som er øverstkommanderende for de russiske styrkene i regionen.

Foto: AFP PHOTO/EURONEWS/NTV (Scanpix)

- Hardt slag
Kadyrov vant en overlegen seier under det svært omstridte valget som russerne arrangerte i utbryterrepublikken i oktober i fjor. Mandag blir han begravd i landsbyen Tsentoroj, som er basen til hans mektige klan.

- Kadyrovs død er et hardt slag, sier den russiske parlamentarikeren Ramazan Abdulatipov. Han var i 1999 med på å legge til rette for at Kadyrov kunne skifte side i konflikten og stille seg på parti med de russiske makthaverne.

- Kadyrovs død har etterlatt et politisk vakuum i Tsjetsjenia, sier Abdulatipov til radiostasjonen Ekho Moskvy, og fastholder at det ikke finnes noen andre som kan ta over Akhmad Kadyrovs rolle.

I oktober 1999 sendte Vladimir Putin, som da var statsminister i Russland, soldater til Tsjetsjenia for å få en slutt på den uavhengigheten delrepublikken i praksis oppnådde gjennom krigen i årene 1994-1996.

- Det var et behov for en ny tsjetsjensk leder. Det var klart at regionen helt i starten ikke ville akseptere en leder som fullt og helt var lojal mot Moskva, og Kadyrov var et ideelt valg, mener Ramazan Abdulatipov.

Lover hevn
Det russiske forsvarsdepartementet beskylder tsjetsjenske separatister for å stå bak attentatet i Groznyj, og Putin lover at gjengjeldelse vil være uunngåelig for terroristene som er ansvarlige.

Den kraftige sprengladningen var plassert under VIP-tribunen på et fullpakket stadion i byen, hvor hele den tsjetsjenske toppledelsen var samlet for å feire seieren over Nazi-Tyskland i 1945.

Bomben smalt mens den kjente tsjetsjenske artisten Tamara Dadasjeva opptrådte på scenen. Hun mistet beinet i attentatet, mens Kadyrov ble rammet i hodet, skuldrene og beina.

Ifølge viseinnenriksministeren i Tsjetsjenia, Khamid Kadajev, var bomben murt inne i sementen i strukturen til hovedtribunen. Det er årsaken til at den ikke ble oppdaget natten før da stadionet ble undersøkt for bomber, og til at de strenge sikkerhetstiltakene og de mange politifolkene som var til stede søndag, ikke kunne forhindre attentatet.

Abramov overtar
Attentatet er et alvorlig slag mot Putins innsats for å skape ro og orden i Tsjetsjenia. Uansett er det et hardt slag mot russisk moral at noen har greid å plassere en bombe rett under VIP-tribunen der hele den russiskstøttede toppledelsen i Tsjetsjenia og en rekke russiske generaler i full mundur var til stede.

Statsminister Sergej Abramov, som er russisk og selv ble såret i attentatet, skal etterfølge Kadyrov. Det kan være første skritt på veien mot direkte russisk styre over Tsjetsjenia, som flere russiske politikere sier de ønsker seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.