RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin med krass kritikk av NATO

Foto: APF Photo/ITAR-TASS (Scanpix)
Sist oppdatert:
Russlands president Vladimir Putin anklager den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan for å lukke øynene for den omfattende narkotika-eksporten fra landet.

- De gjør så å si ingenting for å redusere narkotikahandelen, ikke det aller minste, sa Putin torsdag.

- De må sette i verk tiltak og ikke bare se på at karavanene med narkotika forsvinner over grensa til Tadsjikistan og videre til Vesten, sa Putin.

- De må forstå hvilken stor trussel narkotikaen fra Afghanistan utgjør, og ikke forsøke å skjule dette for offentligheten, la den russiske presidenten til.

Narko-stat
Produksjonen av opium og heroin i Afghanistan eksploderte etter at en amerikanskledet styrke invaderte landet og styrtet Taliban-regimet i 2001.

Mens Taliban langt på vei hadde utryddet opiumsproduksjonen, er Afghanistan under vestlig kontroll igjen blitt verdens største opiumsprodusent.

Årets opiumsavling vil trolig øke med mellom 20 og 40 prosent fra fjorårets rekordavling, som bidro til at minst 75 prosent av verdens heroin kom fra Afghanistan, anslo amerikansk UD torsdag.

FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) deler Putins bekymring, og mener Afghanistan har blitt en ren narko-stat.

- Det finnes i dag en rekke framtredende personer, både i regjeringen i Kabul, i provinsene og i forretningslivet, som tillater både narkotikahandel og dyrking. påpekte UNODCs leder Antonio Maria Costa tidligere i år.

Krigsherrer
Også Russlands forsvarsminister Sergej Ivanov har gjentatte ganger anklaget NATO for å lukke øynene for narkotikatrafikken i Afghanistan.

- Ved å tillate narkotikahandelen sikrer NATO seg lojalitet fra krigsherrene, samt fra enkelte afghanske ledere, sa Ivanov under en sikkerhetskonferanse i München.

Russiske styrker i Tadsjikistan forsøker å stanse smuglingen, og beslagla bare i august 1 tonn ren afghansk heroin.

Den NATO-ledede ISAF-styrken teller om lag 7.000 soldater fra i alt 30 land, blant dem Norge.

USA har i tillegg nærmere 20.000 soldater i landet, men disse er mest opptatt av å jakte på Taliban-tilhengere og medlemmer av terrornettverket al-Qaida.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere