RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin skal bygge en ny «supermakt»

Foto: ITAR-TASS (Reuters)
Sist oppdatert:
Vladimir Putin avslører planen om å danne en ny union med de tidligere sovjetstatene.

Denne uken avslørte den russiske statsministeren Vladimir Putin sin nye visjon om å danne en ny supermakt sammen med tidligere sovjetrepublikker. Putin skrev i en kommentar i den russiske avisen Izvestia at han ønsker å opprette en «Eurasisk Union», som samarbeider innen økonomi og handel.

Putin har tidligere uttalt at Sovjetunionens fall i 1991 var «den største geopolitiske katastrofen i det 20. århundre».

- Appellerer til velgerne
Men Sentral-Asia-ekspert Indra Øverland tviler på at Putin vil forsøke å «gjenoppbygge» det gamle Sovjetunionen.

- Det er vel en del av velgermassen som han forsøker å appellere til, selv om han ikke har tenkt til å gjøre det, fordi det er praktisk vanskelig, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitiske institutt, Indra Øverland, til Nettavisen.

- Det er for å appellere til den eldre velgermassen som er nostalgiske. Også er det for å vise initiativ når det gjelder utenrikspolitikken, som er presidentens ansvarsområde, sier Øverland.

Putin stiller som kjent som presidentkandidat for Forente Russland under valget i mars måned.

Trolig utelukket
Estland, Latvia og Litauen er trolig utelukket som medlemmer av en eurasisk union, ettersom de allerede er medlemmer av Den europeiske union (EU). Georgia er også utelukket som følge av konflikten med Russland i 2008.

Øverland tviler også på at Ukraina ønsker å bli en del av en ny union. Dessuten er det tidligere sovjetrepublikker som har kommet langt med sin egen nasjonaliseringsprosess, og av naturlige årsaker ønsker å distansere seg fra den russiske identiteten.

- Kasakhstan, som i utgangspunktet ikke var noen pådriver for oppløsning av Sovjetunionen, har likevel hatt en sterk nasjonsbyggingsprosess. President Nursultan Basarbejev bygget en helt ny hovedstad med ny beliggenhet. De har styrket den etnisk-kasakhiske gruppen og det kasakhiske språket, sier Øverland.

Ustabile stater
- Et par land som kunne være interessert i å bli med i et tettere samarbeid er Kirgisistan og Tadsjikistan. De er små, fattige og relativt ustabile stater, så det spørs om russerne selv har lyst til å bli altfor integrert med dem.

- Det er en ambivalens på russisk side hvor man ikke ønsker å gi slipp på politiske bånd, samtidig som man ikke ønsker å ta ansvar for alle disse landene og deres problemer, sier han.

Øverland sier russerne spesielt vil slite med et altfor tett samarbeid med Hviterussland.

- Hviterussland er ikke så lett å ha med å gjøre under diktator (Alexandr) Lukasjenko. Han er veldig internasjonalt isolert og avhengig av russisk støtte, men likevel vanskelig å ha med å gjøre for russerne også.

- Ingen stor trussel
- Kan det vokse fram et militært samarbeid ut fra en slik eurasisk union?

- Det har man allerede. De fleste er medlem av CSTO (Collective Security Treaty Organisation). Noen vestlige hauker liker å hausse det opp, men i praksis så er det fattige greier. Og i praksis er det ingen stor trussel, sier Øverland.

Russland valgte blant annet å avslå Kirgisistans ønske om militær bistand fra alliansen da landet var rammet av indre uroligheter i fjor sommer.

- Tolv nye år for Putin?
Putin får muligheten til å regjere Russland i tolv nye år etter at nåværende president Dmitrij Medvedev kunngjorde for halvannen uke siden at Putin skulle være partiets nye president.

Putin understreker i kommentaren i Izvestia at han ikke ønsker seg et «nytt» Sovjetunionen.

«Jeg ville ha vært naiv om jeg forsøkte å gjenoppbygge eller kopiere noe som hører fortiden til, men en nær integrering basert på nye politiske og økonomiske verdier er påkrevd i vår tid,» skriver Putin.

Sammenslutning
«Vi foreslår en modell av en overnasjonal sammenslutning som er i stand til å bli en av stolpene i den moderne verden, og spille en effektiv rolle med å koble Europa med den dynamiske Asia- og Stillehavsregionen,» skriver han.

Putin skriver at ett av formålene med å danne en union, er å styrke de tidligere sovjetstatenes økonomiske posisjon etter den globale finanskrisen.

«Medlemskap i Den eurasiske unionen, bortsett fra direkte økonomiske fordeler, vil gjøre det mulig for medlemslandene å integrere seg raskere inn i Europa fra en mye sterkere posisjon,» skriver han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere