RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin strammer oljegrepet

Sist oppdatert:
Russlands president vil la staten kontrollere alle nye oljefelt.

Russlands president Vladimir Putin ser ut til å fortsette nasjonaliseringen av russiske olje og gass, og vil nå gi alle nye felt til de statskontrollerte oljeselskapene Rosneft og Gazprom.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge den russiske næringslivsavisen Vedomosti vil Putin at alle nye offshore olje- og gassfelt i Russland skal splittes likt mellom de to statskontrollerte oljeselskapene Rosneft og Gazprom. Dette vil ytterligere begrense utenlandske og private selskapers tilgang til russisk olje og gass.

Regjeringskilder opplyser til Vedomosti at beslutningen ble tatt på et møte mellom president Putin og tjenestemenn i forrige uke, melder Reuters.

Verken Rosneft eller Gazprom har villet kommentere opplysningen så langt.

Beslutningen skal gjelde alle offshorefelt som ikke er lisensiert ut. Feltene skal tilbys i en lukket auksjon, noe som vil redusere sjansene for maksimal inntjening til statskassen, men samtidig garantere mot overraskende vinnere.

Analytikere sier til Vedomosti at beslutningen ikke er overraskende, og at det inngår i Kremls ønske om økt kontroll over Russlands naturressurser. Prosessen startet med Yukos og senere en nasjonalisering av omkring en tredjedel av Russlands oljeproduksjon.

Norsk oljeselskaper har alelrede fått erfare Putin og Kremls strammere linje da Norsk Hydro og Statoil sammen med de andre utenlandske kandidatene ble droppet av Gazprom i forbindelse med utbyggingen av det gigantiske gassfeltet Shtokman i Barentshavet.

Russerne er også i ferd med å ta grep i forhold til eksisterende offshoreprosjekter, som sakhalin-2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere