RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Putin vil ha Nordpolen

Sist oppdatert:
Russland vil sikre seg olje og gass under polområdene.

Verdens største land vil bli enda større. Russland gjør nå krav på et område av Arktis som skjuler enorme mengder olje og gass.

Russiske vitenskapsmenn har vært på en 45 dager lang polarekspedisjon med en atomdrevet isbryter, og kommer nå med oppsiktsvekkende krav, ifølge New York Times. Vitenskapsmennene hevder at Russlands kontinentalsokkel strekker seg under Arktis, og at store deler av området rundt Nordpolen derfor tilhører Russland.

Enormt område
Området det er snakk om er større enn Tyskland, Italia og Frankrike til sammen, skriver The Guardian. Den russiske avisen Pravda skal ha trykket et kart av polområdet farget i de russiske fargene.

Ifølge Daily Mail skal området Russland gjør krav på inneholde dobbelt så mye olje som Saudi-Arabia. I tillegg skal det finnes betydelige mengder gass, diamanter, gull og andre mineraler i området. Håpet er at det skal bli lettere å hente opp de verdifulle råvarene etter hvert som den globale oppvarmingen reduserer ismengden rundt Nordpolen.

Både USA og Canada har avvist Russlands krav. Det norske utenriksdepartementet er ordknappe, men en talskvinne sier til Nettavisen at Russland har gjort lignende framstøt tidligere.

Fem land – Norge, USA, Canada, Russland og Danmark (via Grønland) – har lov til å drive økonomisk aktivitet i de ytre polområdene, men ingen kan gjøre hevd på de sentrale polområdene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere