Putin vil har mer kontroll

Foto: APF Photo/ITAR-TASS (Scanpix)

President Vladimir Putin vil ha bedre kontroll over de russiske delrepublikkene og etterlyser mer radikale tiltak for å bekjempe terrorisme. Opposisjonen er kritisk.

Putin ønsker selv å utnevne guvernørene i delrepublikkene. Fram til nå er guvernørene blitt valgt lokalt, men etter gisseltragedien i Nord-Ossetia bør valgsystemet endres, mener Putin. Målet med reformene skal være å holde Russland samlet.

- Kampen mot terrorisme krever en radikal fornyelse av hele politikken i det nordlige Kaukasus, sa Putin da han mandag møtte regionale ledere. Forslaget om at Putin selv skal nominere regionale ledere innebærer en enda sterkere sentralisering av makten i Russland.

Han går også inn for at alle kandidater må stå på partilister. Dermed kan det bli slutt på praksisen med at uavhengige kandidater velges i valgkretser med bare ett mandat.

- Vil ha diktatur
Russiske liberale og opposisjonelle var ikke positive til president Putins utspill.

Putin mener at terrorisme ikke kan møtes med demokratiske midler, kommenterer statsviteren Georgij Satarov.

- Det han mener er at landet trenger diktatur, sier Satarov til det tyske nyhetsbyrået DPA.

- Putins forslag har ingenting å gjøre med folks sikkerhet i kampen mot terrorisme, sier den liberale parlamentarikeren Vladimir Ryzjkov til nyhetsbyrået Reuters. –Kreml bare utnytter situasjonen.

Sosiale årsaker
Putin pekte på at terrorismen er et resultat av arbeidsløshet, en lite effektiv sosial og økonomisk politikk og mangel på utdanning.

- Det nordlige Kaukasus er en strategisk russisk nøkkelregion, men det er også en region der terrorister forsterker sine posisjoner, sa han.

Internasjonale terrorister utnytter regionenes sosiale og økonomiske mangler, og derfor skal det opprettes en spesiell føderal kommisjon for det nordlige Kaukasus, opplyste presidenten. Kommisjonen skal ledes av Dmitrij Kosak, som samtidig blir presidentens personlige utsending i det sørlige Russland.

Kommisjonen skal koordinere sikkerhetstjenestene og ta raske beslutninger dersom det oppstår behov for det.

- Kommisjonens hovedoppgave blir å oppnå merkbare resultater i arbeidet med å forbedre levevilkårene i det nordlige Kaukasus, sa Putin.

Kamp utenlands
Den russiske presidenten pekte også på behovet for å engasjere vanlige mennesker i kampen mot terrorisme og foreslo blant annet å opprette frivillige grupper som skal hjelpe til for å oppnå resultater.

- De skal ikke bare hjelpe til med å samle inn informasjon og fange opp signaler om mulige planlagte forbrytelser, men de kan også bli en virkelig faktor i kampen mot kriminalitet og terrorisme, sa Putin.

Han gjorde det klart at offentlige tjenestemenn som hjelper terrorister, for eksempel ved å gi dem pass, kommer til å bli hardt straffet.

Putin bekreftet også uttalelser fra forsvarsministeren og forsvarssjefen om at Russland kan komme til å flytte kampen mot terrorisme utenfor Russlands grenser.

- Terrorisme må elimineres direkte i sine skjulesteder, og hvis situasjonen krever det, kan det skje i utlandet, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag