Putin vil samarbeide med naboene

Foto: APF Photo/ITAR-TASS (Scanpix)

Russlands president Vladimir Putin diskuterte søndag et planlagt utvidet, økonomisk samarbeid med lederne fra de tidligere Sovjet-republikkene Ukraina, Hviterussland og Kasakhstan.

23.05.04 23:11

Tosidige møter med presidentene i de tre landene skal "føre oss mot opprettelsen av et felles økonomisk område", sa Putin etter møtet med Kasakhstans leder Nursultan Nazarbajev søndag.

Toppmøtet i den ukrainske havnebyen Jalta blir avsluttet med samtaler mellom de fire lederne mandag.

De fire statene undertegnet under et toppmøte i Jalta i september 2003 en avtale om å opprette en frihandelssone i landene, som til sammen utgjør mesteparten av den tidligere Sovjetunionen. De fire landenes nasjonalforsamlinger har godkjent avtalen.

Men en russisk tjenestemann mener det kan komme til å ta mange år før et felles marked kan bli etablert, ifølge nyhetsbyrået ITAR-TASS.

- Så lenge de fire landene ikke er institusjonalisert, vil det ikke bli noen organisasjon, sa han.

- Et felles marked kan først etableres når partene undertegner et dokument som overfører makt til et overnasjonalt organ, og en virkelig dato for dette er 2007, sier tjenestemannen.

Ukraina har vært utsatt for både nasjonalt og internasjonalt press om ikke å skrive under på avtalen, som kritikere mener vil ødelegge landets muligheter til å slutte seg til EU og Verdens handelsorganisasjon (WTO) en gang i fremtiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.