Putins eks-rådgiver: - Krigen i Ukraina planlagt i elleve år

Russland har planlagt krigen i Ukraina i minst elleve år, hevder en tidligere rådgiver av president Vladimir Putin.

Russland har planlagt krigen i Ukraina i minst elleve år, hevder en tidligere rådgiver av president Vladimir Putin. Foto: Ria Novosti

14.09.14 19:15

Krisen i Ukraina oppsto ikke plutselig, men er et resultat av langsiktig planlegging fra Russland, hevder Vladimir Putins tidligere rådgiver Andrej Illarionov.

- Dette er en langsiktig plan som Russlands generaler har utviklet i minst elleve år og som ikke går an å stoppe, sa Illarionov på en sikkerhetskonferanse i Riga, ifølge avisen Postimees.

- Appetitten vokser
– Tidligere tenkte man at om vi lar Russland få Sør-Ossetia og Abkhasia i Georgia er alt greit. Siden har man tenkt at om Russland får Krim-halvøya så er det nok. Men nei, appetitten bare fortsetter å vokse, fortsatte han.

Illarionov jobber nå som seniorforsker ved tankesmia Cato i Washington. Han var økonomisk rådgiver for Putin mellom år 2000 og 2005.

Søndag var det press på våpenhvilen mellom myndighetene og separatistene i Ukraina, etter nye voldsomme kamper i opprørsbastionen Donetsk øst i landet søndag.

Skyller på hverandre
Ukrainske myndigheter anklager prorussiske separatister for å true den skjøre freden i Øst-Ukraina.

– Deres handlinger setter våpenhvilen, og dermed også den ukrainske presidentens fredsplan, i fare, sier en talsmann for det ukrainske nasjonale sikkerhetsrådet søndag.

De prorussiske opprørerne hevder på sin side at det er det ukrainske militæret som har skyld i kampene de siste dagene.

– Ingen på vår side skyter, men de ukrainske styrkene bryter reglene. Hele verden vet det, sa en offiser i opprørsstyrkene sør for Donetsk søndag.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.