Gå til sidens hovedinnhold

Quick-etterforsker: - En såpeopera

Sjefsetterforskeren tror ikke drapssakene mot Quick blir gjenopptatt.

Sjefsetterforsker i drapssakene mot Thomas Quick, Christer van der Kwast, tror ikke svensken får gjenopptatt sakene, selv om han nå har trukket tilståelsene sine.

Van der Kwast mener det ikke har kommet fram nye opplysninger i saken, på tross av at Quick i en tv-dokumentar nylig trakk tilbake alle tilståelsene av drapene han er dømt for.

- Det som har skjedd nå minner om en såpeopera. Jeg regner med at domstolen holder hodet kaldt og at det ikke blir noen gjenopptakelse, sier van der Kwast til Svenska Dagbladet.

Vurderer granskning
Quick er dømt for åtte drap, men har innrømmet å ha drept mer enn 20 personer i Sverige, Norge og Finland.

Les også: - Quick sa at han drepte meg

I dokumentaren på svensk TV søndag trakk han tilbake tilståelsene og sa at han var blitt manipulert av psykiatere og etterforskere. Han hevdet også at han gikk på tunge medisiner da sakene mot ham ble etterforsket.

Det forandrer ingenting, mener van der Kwast og karakteriserer programmet som «journalistisk lavmål».

Om noen virkelig mener det er gjennomført en konspirasjon fra påtalemyndighetenes side i sakene mot Quick, mener van der Kwast at de bør gå videre med det, og sier han ønsker en gransking velkommen.

Det er nettopp hva den svenske Riksadvokaten vurderer å gjøre etter at det er kommet inn anmeldelser mot van der Kwast. Men en avgjørelse om dette vil ikke komme før på nyåret, opplyser riksadvokatens kontor til Expressen.

Thereses eksem
I programmet hevdet Quick at 98 av 100 opplysninger han kom med, var feil. Blant annet beskrev han i de første avhørene omkring forsvinningen av norske Therese Johannessen, at hun var blond.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er klart at han har snakket mye tull, men han har også opplyst om detaljer som han i ettertid ikke kan bortforklare, sier van der Kwast til Svenska Dagbladet.

Les også: Quick: - Therese var blond

Når det gjelder Therese-saken viser sjefsetterforskeren til at Quick blant annet fortalte at niåringen hadde eksemmerker på kroppen. Dette var opplsyninger som ikke en gang var kjent for politiet, men som ble bekreftet av legejournaler.

- Kan han ha gjettet seg fram til det? spør van der Kwast.

Vil ha DNA-testing
Allerede før tv-programmet ble vist sa moren til Therese, Inger-Lise Johannesen, at hun ville norsk politi skulle gjenoppta saken.

- Jeg har aldri trodd på at Quick var gjerningsmannen, sa hun til Nettavisen.

Les også: - Jeg blir så sint

Johannessen har ifølge TV 2 nå bedt om at norsk politi tar i bruk moderne DNA-teknologi for å teste beinrester som ble funnet ved et vann i Østfold. Der fortalte Quick at han hadde dumpet likrester, og en likhund markerte på stedet.

Det kunne ikke bli fastslått den gang om de ørsmå beinrestene er levninger etter den ni år gamle jenta som forsvant fra Fjell i Drammen i 1988. Men to eksperter mente at det dreide seg om benrester fra en ung person mellom 5 og 15 år.

- Teknologien har utviklet seg siden den gang, påpeker Johannessen overfor svensk TV 4.

- Penger motivasjonen
Van der Kwast tror motivasjonen for at Quick har gått bort fra tidligere tilståelser er at han vil ut av institusjonen der han holdes.

- Det er nærliggende å tro det. Det overrasker meg heller ikke om det er penger inne i bildet. Skulle han bli frikjent i en eventuell ny rettssak, vil han få erstatning, påpeker van der Kwast.

Han hevder at Quick tidligere har forsøkt å tjene penger på beretningene sine om drapene han tidligere påsto å stå bak.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger