RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Pressens Bilde/Scanpix

Quick får trolig ikke sakene opp igjen

Den drapsdømte svensken Thomas Quick skal ha trukket tilbake åtte av sine tilståelser. Men lite tyder på at sakene blir gjenopptatt.

STOCKHOLM/OSLO: Quick er dømt for å ha tatt livet av åtte mennesker, deriblant tre nordmenn. Det er disse tilståelsene han nå har trukket tilbake, ifølge statsadvokat Christer van der Kwast.

Kwast sier de nye opplysningene fra Quick ikke er tilstrekkelig grunn til å begjære gjenopptakelse av sakene. Statsadvokaten er ikke overrasket over at Quick nå trekker tilbake tilståelsene.

– Det er ikke uvanlig at personer som har sittet lenge i fengsel vil gjøre noe annet i livet, sier han.

20 drap
I politiavhør har Quick tilstått mer enn 20 drap i Sverige, Norge og Finland. Han er erklært sinnssyk og er dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

Quick er nå 58 år gammel og har tatt tilbake sitt opprinnelige navn Sture Ragnar Bergvall.

Etterforskerne sikre
Quick er også dømt for å ha drept Trine Jensen (17) i 1981 på Svartskog i Oppegård og Gry Storvik (23) i 1985 på en parkeringsplass utenfor Kolbotn.

De to politimennene som ledet etterforskningene av drapene på de tre norske ofrene, har begge uttalt tidligere at de er overbevist om at Quick var skyldig. Han skal ha gitt detaljerte forklaringer om skader på likene som ikke var offentlig kjent.

– Jeg er 110 prosent sikker på at Quick drepte Gry Storvik og Trine Jensen, sa etterforskningsleder Nicolai Bjønnes til Aftenposten i 2002. Etterforskningsleder Håkon Grøttland, som arbeidet med Therese-saken, har også sagt at Quick kjente til detaljer bare drapsmannen kunne ha visst om.

– Uskyldig
Statsadvokat Christer van der Kwast sier han vil la saken ligge.

– Det er ingen grunn til at jeg skal blande meg i denne saken mer. Dersom Quick vil gå videre med saken, får han gjøre det sammen med sin advokat, sier han.

Det håper politiprofessor Leif G.W. Persson at Quick vil gjøre. Han har i ti år hevdet seriemorderens uskyld.

– Det har aldri vært noen bevis mot ham, bare hans egne merkelige og falske tilståelser. I ti år har jeg hevdet at Quick-saken er den dummeste drapsetterforskningen jeg har sett, ikke bare i Sverige, men i det hele tatt, sier han til svenske Aftonbladet.

Så sent som i 2006 ble sakene begjært gjenopptatt. Begrunnelsen var at Quicks tilståelser var falske, og at han har manipulert sine omgivelser til å tro at han var seriemorder. Begjæringen ble imidlertid avslått av den svenske justitiekanslern, som overvåker det svenske rettsapparatet og embetsverket. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere