*Nettavisen* Nyheter.

Quick trekker tilståelsene

Foto: (Pressens Bild/Scan-Foto)

Dømt for drap på åtte personer.

19.11.08 19:26

Svenske Thomas Quick (58) trekker tilbake sine tilståelser for de åtte personene han er dømt for å ha drept. Tre av de drepte var norske.

Quick trakk tilbake sine tilståelser i et intervju med Hannes Råstam fra Sveriges Television under innspillingen av en dokumentar i to deler om Quick og drapsetterforskningen, sier statsadvokat Christer van der Kwast til TT, melder expressen.se.

- Jeg er ikke særlig overrasket over at det ville komme en eller annen gang, det er ikke uvanlig i slike tilfeller, sier van der Kwast til aftonbladet.se.

Da Råstam i forrige uke intervjuet statsadvokaten, fikk han vite at Quick har trukket tilbake sine tidligere tilståelser. Quicks advokat Thomas Olsson skal senere ha bekreftet opplysningene.

Quick er dømt for til sammen åtte drap, hovedsakelig i Sverige, men også tre i Norge. Han er erklært sinnssyk og er dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

Det første drapet skal han ha utført da han var 14 år gammel. Etter dette drapet endret han navn fra det opprinnelige Sture Bergwall, til Thomas Blomgren. Han tok kallenavnet Quick.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Psykisk syk
I 1990 ble Quick arrestert i forbindelse med et ransforsøk. Mens han var innlagt på Säters psykiatriske sykehus, begynte han å innrømme en rekke drap.

I politiavhør har han tilstått mer enn 30 drap i Sverige, Norge og Finland.

Quicks tilståelser har fra flere hold blitt trukket i tvil tidligere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scan-Foto/Scanpix

Tvil
En stor rettsutredning konkluderte i 2006 med at det ble begått mange feil i samtlige rettssaker mot Quick. Mened, bevisforfalskning og ledende forhør er momenter som ble trukket fram i utredningen. Kjendisadvokat Pelle Svensson ba om å få alle drapssakene gransket, men fikk den gang nei av justiskansleren, og dommene ble dermed stående.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat/Politiet/Scanpix

Les: - Lurt til å felle Quick

Les også: - DNA-bevis holdt hemmelig

Psykiater Ulf Åsgård sa i 2005 at han ikke festet lit til Quicks tilståelser.

- Ikke et tall har vært riktig når han har fortalt om drapene. Han er bare en pratmaker, sa Åsgård.

Les også: - Quick lyver om drap

- Dummeste vært borti
En av de største kritikerne til dommene mot Quick er politiprofessor Leif G.W. Persson. Han sier til aftonbladet.se at han er svært lettet over tilbaketrekkingen av tilståelsene.

- Det har aldri vært bevis mot han, bare hans egne merkelige og falske innrømmelser. Jeg har i ti år hevdet at Quick-saken er den dummeste etterforskningen jeg har hørt om noensinne, sier Persson til den svenske avisen.

Persson mener det ikke finnes bevis mot Thomas Quick, men derimot flere ting som tyder på at den drapsdømte mannen er uskyldig.

- Quick ga falske tilståelser, han har mislyktes i å peke ut åstedene og han har nevnt en rekke medhjelpere som retten aldri har klart å finne. Likevel lyktes det aktor van der Kwast å få han dømt for åtte mord. Det i seg selv er nesten beundringsverdig, sier Persson.

I Norge
Blant Quicks innrømmelser, var drapet på Therese Johannessen (9). Hun ble bortført fra Fjell utenfor Drammen i 1988. Det er aldri funnet noe lik i Therese-saken.

Trine Jensen (23) forsvant fra Oslo i 1981. Ifølge Quick skal han ha drept henne fordi hun lignet på hans tvillingsøster.

Fire år senere forsvant Gry Storvik (17) fra Oslo. Likene av Jensen og Storvik ble senere funnet i Oppegård.

Quick har også tilstått at det var han som bortførte og drepte Marianne Rugaas Knutsen i Risør i 1981, men han er ikke dømt for drapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.