*Nettavisen* Nyheter.

Rå Rita skaper kaos

Foto: (AP/Scanpix)

Orkanen Rita er den tredje sterkeste i historien, og på veiene ut av Houston er det kaos. - Man kan stå timevis i kø uten å komme ut, forteller TV 2 Nettavisens reporter i Houston.

22.09.05 13:13

HOUSTON/OSLO (TV 2 Nettavisen): Orkanen Rita er oppgradert til kategori 5, som er den høyeste kategorien. Vindhastigheten er oppe i 280 kilometer i timen, og ifølge Reuters er Rita nå den tredje mest intense orkanen som noensinne er målt av amerikanske National Hurricane Center.

I Ritas øye er trykket nå bare 897 millibar. Bare Gilbert (888 mb) som traff Jamaica og Yucatan-halvøya i 1998, og Labor Day-orkanen i 1935 (892 mb), som traff Florida Keys, har hatt lavere trykk, melder CNN.

Tomme for bensin
Rita er ventet å nå land ved havnebyen Galveston sør for Houston natt til lørdag. Galvestons 58.000 innbyggere begynte å evakuere allerede tirsdag. I Houston, USAs fjerde største by, er det ventet at så mange som 1,2 millioner mennesker er i ferd med å evakuere.

- Det er massive køer på evakueringsrutene rundt Houston, hvor innbyggere fra de kystnære områdene enten er pålagt å evakuere eller velger å gjøre det selv. Man kan stå timevis i kø uten å komme ut av området, forteller TV 2 Nettavisens Are Slettan fra Houston.

- Et annet praktisk problem for de mange som har tenkt å kjøre bort i bil, er at de fleste bensinstasjonene i Houston-området er tomme for bensin. Når en tankbil kommer til en stasjon, dannes det køer allerede før pumpene er klare til bruk. Siden omtrent annenhver bil i denne delen av USA er en gigantisk SUV, blir situasjonen ved bensinstasjonene ganske uhåndterlig, sier Slettan, som i likhet med mange andre nå drar fra Houston med sin familie.

Evakuerer sykehus
Pasienter på sykehus og sykehjem i kystområdene blir evakuert, og myndighetene har også satt i gang evakuering av fattige med busser.

Butikkene i Houston er stort sett tomme for produkter som batterier, lommelykter og flaskevann, samt mange holdbare matvarer. Innbyggerne oppfordres til å dra hvis man kan, og, hvis man blir, sikre vinduer, fylle badekar med vann og skaffe de forsyninger man trenger. Det er ventet at både strøm og vann vil slutte å fungere i de områdene som rammes.

Klikk på bildet for å forstørre.

De fleste bedrifter og skoler vil holde stengt både torsdag og fredag, for å gi ansatte og elever tid til å forlate utsatte områder.

Bush håper og ber
Amerikanske myndigheter forbereder seg på det verste.

- Vi håper og ber om at Rita ikke vil bli en knusende storm, men vi må være forberedt på det verste, sier president George W. Bush.

Amerikanerne frykter også at orkanen vil bringe mer ødeleggelse i et allerede hardt rammet New Orleans, som også vil bli delvis evakuert. Det jobbes også intenst med å forsterke dikene som brast da Katrina herjet. Så langt er 1037 bekreftet omkommet etter Katrinas herjinger.

Her kan du følge Ritas rute (ekstern lenke)

5000 nordmenn
Sjømannsprest Jan Tommy Fosse anslår at det bor rundt 5.000 nordmenn i Houston-området. En del av de har vært i kontakt med sjømannskirken.

- Mange er i ferd med å reise, sa han til TV 2 Nettavisen, før han evakuerte kirken onsdag kveld norsk tid.

Blant norske selskaper som er i ferd med å steng kontorene, er Kongsberg Maritime.

- Bedriften har et titalls ansatte i området, sier informasjonssjef Gunvor Hatling Midtbø til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag