Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) møter USAs president Donald Trump i Det ovale kontor onsdag klokken 14.00, lokal tid. Solberg har truffet Trump ved to tidligere anledninger under NATO- og G20-toppmøtet i fjor. Men dette blir det første bilaterale møtet mellom USA og Norge med Trump ved roret.

Fra norsk hold er det signalisert at temaer som sikkerhetspolitikk, NATO, handelspolitikk, fredsprosesser og klima skal drøftes. I tillegg har Det hvite hus varslet at «bekjempelsen av Den islamske stat (IS)» også skal drøftes i Det ovale kontor.

Les også: Trump ber 200.000 personer forlate USA

USA-eksperter tør ikke å spå utfallet av møtet, men råder Solberg til å trå varsomt og overøse presidenten med komplimenter.

- Man vet aldri hvordan han vil opptre og reagere, så jeg regner med at Solberg vil ligge lavt i terrenget og være veldig forsiktig. Jeg har ikke innsikt i hva Solberg måtte ha på tapetet. Men dette er vel en høflighetsvisitt, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Overdreven ros

Moen har forfattet en rekke bøker om amerikanske presidenter, og neste måned gir han ut en ny bok om Trump. Han utelukker ikke at Trump kan kjede seg hvis møtet blir for dominert av tunge, politiske saker.

- Trumps konsentrasjonsspenn er et problem. Han vil gjerne bli underholdt. Han orker ikke kjedelige ting. Substans er ikke noe for ham. Han har liten sans for kjedelige, dype analyser, sier Moen.

- Men på en annen side, hvis han liker folk - og Erna er en trivelig person - er han mye mer imøtekommende. Solberg har nok blitt skikkelig brifet om hvordan han skal håndteres. Han må smigres. Han har ikke antenner til å reagere på overdreven smiger, men oppfatter det bare som faktiske realiteter, sier Moen.

- Hvordan tror du Trump vil forberede seg til møtet med Solberg, Moen?

- Han forbereder seg ikke. Så mye kan jeg vel si. Han vil lære seg å vite at dette er en kvinne. Men utover det er mitt inntrykk at han ikke er så interessert i å bli orientert på forhånd, fordi det har lett for å bli kjedelig, svarer Moen.

Les også: - Oprah Winfrey vurderer seriøst å stille i neste presidentvalg

- En uberegnelig politiker

USA-ekspert Svein Melby, som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, synes også det er vanskelig å spå utfallet av møtet, men utelukker ikke at det kan bli et krevende møte for Solberg.

- Trump er pent sagt en uberegnelig politiker. På den ene siden gir det en åpning for å få en positiv reaksjon fra ham, men det er også muligheten for det motsatte. Det er en risikabel operasjon å møte ham, vil jeg tro. Jeg regner med at statsministeren er pinlig klar over dette, og ambassaden vår i Washington D.C. har nok gitt henne ganske god informasjon om hvordan man skal forholde seg til ham, sier Melby til Nettavisen.

- Jeg vet ikke om man kan forvente så mye av et sånt møte. Men man skal ikke undervurdere betydningen av å komme ut av et sånt møte med et godt forhold til Trump. Hvis han sitter igjen med et positivt inntrykk av den norske statsministeren, kan det ha betydning over tid, sier han.

Les også: Solberg på NHO-konferansen: - En myte at alt går feil vei

- Mottakelig for rosende omtale

Også Melby tror Solberg kan ha mye å vinne på å gi presidenten ros og komplementer.

- Han synes å være veldig mottakelig for rosende omtale, og da kan man kanskje oppnå mye. Men en tradisjonell saksdiskusjon hvor man argumenterer for sitt syn, slik Angela Merkel prøvde seg på, da kan det gå helt galt.

Melby tror Trump vil være mest mottakelig for temaer som sikkerhetspolitikk, NATO og forholdet til Russland. Han anbefaler Solberg til å vente en stund før hun eventuelt tar opp klimasaken og Paris-avtalen.

- NATO-problematikken vil nok være en del av samtaleemnet. Jeg vil tro at det vil være lurt å poengtere Norges vilje til å leve opp til toprosentforpliktelsene, og understreke Trumps bidrag til å få satt fart på byrdefordelingen i NATO, og få europeiske land til å bruke mer på forsvar og NATO. Det vil han like å høre, sier han.

Bare et fåtall av NATO-medlemslandene har innfridd kravet om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar.

- Hvordan tror du Trump forbereder seg på møtet med Solberg, Melby?

- Hvis man skal stole på denne boken som har kommet - hvor jeg tror at en del hovedtrekk er helt riktig - så er dette en president som legger uvanlig liten vekt på saksforberedelser. Det er mulig han har fått en kort brif om hva USA ønsker å ta opp med Norge, og hvilke signaler som har kommet fra Norge. Men det er antakelig ganske lite forberedelser, vil jeg tro.

Melby sikter til den kontroversielle boken «Fire and Fury», forfattet av Michael Wolff, som setter presidenten i et svært dårlig lys.

Melby mener Solberg ikke bør ta for gitt at Trump har satt seg grundig inn spørsmål som vil være naturlig å drøfte i et bilateralt møte mellom Norge og USA.

- Det virker i hvert fall sånn fra mediedekningen, at man ikke skal forvente at Trump er veldig godt opplest på det bilaterale forholdet mellom USA og Norge, men han har sikkert fått en kort orientering, sier han.

- Vil ha en innrømmelse fra Solberg

Pressetalsmann hos Republicans Abroad Norway, Austin Rasmussen, håper Trump vil ta opp to temaer når han treffer Solberg - norske politikeres ensidige støtte til Hillary Clinton under valgkampen og Norges finansielle bidrag til The Clinton Foundation.

- Det er to grunner til dette. Det ene er forsoning og det andre er at Solberg og Søreide kan innrømme at dette bryter med norsk tradisjon og at det ikke er noen god framstilling av norsk lederskap, sier Rasmussen til Nettavisen.

Rasmussen har regart på at såpass mange norske stortingspolitikere gikk offentlig ut og støttet Hillary Clinton under presidentvalget i USA i 2016. Han er spesielt kritisk til at 74 av 169 stortingspolitikere deltok i en spørreundersøkelse utført av Aftenposten, hvor de flagget sitt politiske ståsted i valgkampen til en viktig alliert som USA. I spørreundersøkelsen var det nesten 70 prosent som ønsket Clinton som president.

Rasmussen tror det er usannsynlig, men interessant om Trump tar opp stortingsrepresentantenes ensidige Clinton-støtte under møtet med Solberg.

- Jeg mener Trump i det minste må hjelpe de norske politikerne til å innse at de ikke burde ha deltatt i en sånn avstemming og satt en så dårlig presedens for fremtidige valg, både i Norge og USA. Det at norske politikere deltok i en sånn avstemming midt i den amerikanske valgkampen, er lite konstruktivt og gjør ingen av landene noe godt, sier Rasmussen.

- Mister ikke nattesøvnen

- Tror du Trump tok seg personlig nær av dette, Rasmussen?

- Jeg tror ikke at han mistet nattesøvnen over at norske parlamentarikere mislikte ham. Det var en kultur i Europa som tilsa at man fortrakk Clinton fremfor Trump. Men det som er unikt for Norge, er at det norske politiske landskapet har et slags kjærlighetsforhold til Clinton-dynastiet, helt siden Bill Clintons presidentskap, Hillary Clintons tid som senator, utenriksminister og fram til hennes presidentkampanje. Dette er en hengivenhet som skiller seg ut til og med innen europeisk standard, sier han.

- Jeg håper han vil ta opp Norges donasjoner til The Clinton Foundation. Dette var et godt eksempel på hengivenheten overfor Clinton-dynastiet. Det er en kjent sak at mesteparten av pengene ikke gikk til noe fruktbart. De donerte mens Clinton var utenriksminister, noe som skriker korrupsjon, sier Rasmussen.

- Tror du Trump vil være godt forberedte på norsk-amerikanske relasjoner i forkant av møtet?

- Jeg er sikker på at han vil være godt brifet. Han har et godt team bak seg. Men dette vil mest sannsynlig være et rutinemøte.

- Er dette et viktig møte for Trump?

- Denne typen møter er selvfølgelig viktig for fellesskapet mellom Norge og USA, og ethvert møte på dette nivået vil alltid være viktig, men det avhenger også av hvordan partene oppfører seg, og hva de ønsker å oppnå. Det er viktig for allierte å holde kommunikasjonslinjene åpne.

- Jeg ser ingen svakheter i båndene mellom nordmenn og amerikanere. Dette er et forhold som har vart lenge og som vil vedvare, understreker Rasmussen.