Radioaktive bomber på avveie

En journalist som utga seg for å representere en islamistisk terrorgruppe ffikk tilbud om å kjøpe tre radioaktive raketter for tre millioner kroner.

09.05.05 03:21

Journalisten utga seg for å være mellommann for en radikal islamistisk gruppe i Algerie. Selgeren var en offiser i det hemmelige politiet i den russisk-kontrollerte Transdnjestr-regionen i Moldova, skriver Sunday Times.

Samlepris
Offiseren hevdet en våpenhandler kunne skaffe rakettene for 200.000 dollar (rundt 1,3 millioner kroner) stykket. Senere ble journalisten tilbudt tre raketter for en samlet pris på 500.000 dollar (vel tre millioner kroner). Rakettene ville bli flyttet til en flyplass i Ukraina så snart handelen var i boks.

Sikkerhetsoffiseren tilbød journalisten å sjekke stridshodene med en geiger-teller for å forsikre seg om at de var radioaktive.

- Perfekt for terrorister
Rakettene var av typen Alazan, som har en rekkevidde på rundt 12 kilometer. Rakettene ble opprinnelig utviklet for å spre kjemikalier i atmosfæren for å stoppe haglbyger. Senere skal 24 av rakettene ha blitt utstyrt med stridshoder som kan spre radioaktivt strontium og cesium i en omkrets på rundt 30 kilometer.

Eksperter mener såkalte «skitne bomber» er ideell for terrorister.

-Den psykologiske virkningen ville være ødeleggende, og føre til økonomiske tap på flere hundre millioner kroner, sier rådgiveren Andy Oppenheimer i Jane’s Defence Group.

Minst 50.000 tonn med våpen ble liggende etter Sovjetunionens oppløsning i 1991. I arsenalet var flere mindre atomraketter og raketter med radioaktive sprengladninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.