Radioaktive spor i to fly

Etterforskere fant radioaktive spor på to British Airways-fly med rute London-Moskva.

29.11.06 21:54

Jakten på den russiske eks-spionen Aleksandr Litvinenkos drapsmenn fortsetter.

Britiske myndigheter sier onsdag kveld at de har testet to 767-fly for radioaktivitet etter drapet, melder nyhetsbyrået AP. Og fått positive resultater.

Flyene, som hadde rute London-Moskva, hadde svake spor av radioaktivitet.

Se TV 2 Nyhetene her

Radioaktive spor
Innenriksminister John Reid fortalte om undersøkelsene under et møte med britiske myndigheters nødsituasjonskomité COBRA.

BA sier i en pressemelding at de vil kontakte alle passasjerer som har brukt flyene.

Et tredje fly som befinner seg i Moskva, skal etter planene også testet innen kort tid.

Svær radioaktivt materiale
KGB-avhopperen Litvinenko døde forrige uke etter at han hadde blitt forgiftet med det svært radioaktive materialet Polonium-210.

Undersøkelsen av British Airways-flyene er ledd i en storstilt etterforskning. Britisk politi og sikkerhetstjenester jakter intens på den eller de som forgiftet KGB-avhopperen Alexander Litvinenko. De kartlegger i detalj hans bevegelser i dagene før forgiftningen, og hvem han møtte.

Etterforskerne har funnet spor av radioaktivitet på flere steder i London etter drapet, inkludert Litvinenkos hjem og sykehusene han var innom før han døde. I tillegg er det funnet radioaktive spor i et kontorbygg vest i London og på en adresse i bydelen Mayfair.

Tre personer innlagt
Mer enn 450 mennesker har ringt til den britiske regjeringens nødnummer etter at spionen døde. 18 av de som ringte har blitt henvist til det britiske Health Protection Agency, og tre av disse er nå innlagt grunnet mistanke om radioaktiv forgiftning, meldte Sky News mandag denne uken.

På dødsleiet anklaget Litvinenko Russlands president Vladimir Putin for å ha forgiftet ham.

- Du kan lykkes i å gjøre meg taus, men tausheten har sin pris. Du har vist deg som like barbarisk og nådeløs som dine verste kritikere hevder, skrev Aleksandr Litvinenkos i en siste hilsen ifølge Reuters.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.