Gå til sidens hovedinnhold

Radiorot skapte kapreralarm

To F-16-fly ble sendt ut til et fly på vei til Schiphol etter mistanke om at det var gisler om bord.

Det ble slått full kapreralarm, og det nederlandske luftforsvaret sendte ut to F-16 kampfly mot et passasjerfly på vei fra Malaga til Schiphol i Amsterdam onsdag etter mistanke om at det kunne være gisler om bord, melder Reuters.

Vueling Airlines, som flyet er fra, benektet klokken 14:30 at det er snakk om en flykapring og opplyste at alt beror på en misforståelse.

Flyet, et Airbus A320 fra Vueling Airlines med flight nummer VY8366, var på vei fra Malaga da to F-16 fly tok av fra Volkel militærflybase for å avskjære flyet.

Fløy uten radiokontakt
- Piloten foretok en uvanlig rute da flyet entret landet, men alt er normalt om bord. Nederlandske myndigheter antok da at det dreide seg om en kapring, men det er ikke tilfellet, heter det i en uttalelse fra Vueling ifølge den nederlandske statskanalen NOS.

Ifølge Reuters mistet flyet radiokontakt i nederlandsk luftrom, noe som utløste utløste mistanke om en flykapring.

Flyet landet på Schiphol eskortert av jagerflyene, der det ble omringet av nederlandske sikkerhetsstyrker.

Kan ha benyttet feil kode
Klokken 15 var det fullt kaos på Schiphol om hva som faktisk var tilfellet med flyet. Rundt kl 15:20 ble flyet tømt for passasjerer og gjennomsøkt av politistyrker. Passasjerene ble kjørt bort i busser, men ikke direkte til flyterminalen.

Nederlandsk politi bekreftet til slutt at det ikke dreide seg om en flykapring.

Spekulasjoner går nå på om piloten kom borti feil transponder-kode som alle fly skal sende ut som identifikasjon under flyturen. Det er nemlig lett å ta feil:

7500 - Flykapring
7600 - Mistet radioforbindelse
7700 - Nødsituasjon

Fant bombe på Schiphol
På Oslo lufthavn Gardermoen skulle et fly til Amsterdam ha tatt av klokken 14.20, men dette har ikke tatt av, ifølge OSLs nettsider.

Pressevakten ved OSL opplyser til Nettavisen at de nå undersøker saken nærmere.

- Vi forholder oss til den informasjonen vi ser på Reuters, og ber passasjerene forholde seg til informasjonen som flyselskapene har på sine nettsider, sier medierådgiver Joachim Westher Andersen ved OSL til Nettavisen.

- Er det iverksatt ekstra sikkerhetstiltak på Oslo lufthavn?

- Ikke som jeg kjenner til foreløpig, men vi kommer selvfølgelig til å se på saken med en gang, sier han.

Tidligere i dag ble deler av Schiphol evakuert etter funn av en bombelignende gjenstand. Det ble sagt at bomben kunne stamme fra andre verdenskrig.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene