*Nettavisen* Nyheter.

Rahilas far nektes hjemreise

Mistenkelig død. Foto: (PRIVAT)

Azhar Iqbal, faren til avdøde Rahila Iqbal, må vente på en avgjørelse i pakistansk høyesterett før han får reise hjem til Norge.

05.01.06 12:03

22. mars skal pakistansk høyesterett i Islamabad ta stilling til om retten i Lahore gjorde riktig da de forkastet saken mot Azhar Iqbal, blant annet på grunn av manglende bevis i saken. Inntil da må Rahilas far holde seg i Pakistan, skriver VG.

Azhar Iqbal har sammen med Rahilas bestefar vært siktet for planlegging av æresdrap på 20-åringen. Familiens sjåfør var siktet for å ha drept og voldtatt henne.

Norsk press
Rahilas far, bestefar og familiens sjåfør ble fengslet etter at Rahila døde i det som så ut til å være en bilulykke 1. juni i år under et feriebesøk. Hennes 21 år gamle fraseparterte ektemann i Norge mente hun var blitt utsatt for æresdrap, og anmeldte saken til norsk politi.

Obduksjonsrapporten fastslo at Rahila var neddopet og hadde spor av sæd i kroppen da hun ble funnet død.

Politiet mener hun ble voldtatt av sjåføren, og at det var Rahilas far og bestefar som hadde beordret ham til det.

Norsk politi har også etterforsket saken, og lagt press på Pakistan for å finne ut hva som har skjedd i saken. Saken mot de tre startet fordi norsk politi trolig presset på for å gå i gang en etterforskning etter at dødsfallet først ble henlagt som en ulykke.

Faren, Azhar Iqbal, ble løslatt fra varetekt tidligere i år, men fikk ikke lov til å forlate Pakistan. Nå må han belage seg på to måneders ytterligere ventetid.

Klikk på bildet for å forstørre.

To runder?
- Etter det jeg har fått opplyst skal saken i høyesterett i Pakistan avgjøre om avgjørelsen i Lahore var riktig eller ikke. Hva som bestemmes da har betydning for om det skjer noe videre, sier hans norske advokat, Abid Q. Raja til TV 2 Nettavisen.

Azhar Iqbal har meldeplikt for at retten fortsatt skal vite at han er i landet. Han må også levere inn passet sitt på nytt. Han har for kort tid siden fått dette tilbake av politiet i Lahore.

- Han venter gjerne. Nå er han opptatt av å få satt et punktum i denne saken, sier Raja.

Både Iqbal og de to andre som er involvert is aken risikerer dødsstraff dersom de blir funnet skyldig.

Savner barna
Azhar Iqbal har vært borte fra sin familie i Norge siden han ble pågrepet i Pakistan etter datterens død i juni.

Raja sier hans klient nå lengter etter å se dem.

- Det er tungt å være borte fra familien sin så lenge. Samtidig er han uten inntekt, fordi han ikke får noe støtte fra norske myndigheter, sier Raja.

Azhar Iqbal er også bekymret for hva norske påtalemyndighet vil gjøre når han komemr tilbake til Norge dersom pakistansk høyesterett opprettholder at saken skal henlegges.

Ifølge Raja vil hans klient akseptere utreiseforbudet, fordi han for retten vil framstå som skyldig dersom han drar tilbake til Norge før saken er avsluttet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.