«Rahmbo» blir Obamas nye stabssjef

Vekker bekymring blant palestinerne.

07.11.08 00:11

Washington/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Barack Obamas valg av en svoren Israel-venn som stabssjef vekker bekymring blant palestinerne.

Rahm Emanuel regnes som en av de mektigste demokratene i Representantenes hus og er kjent under tilnavnet «Rahmbo».

Obama bekreftet torsdag kveld at Emanuel har takket ja til å bli stabssjef, den viktigste posten i Det hvite hus, nest etter presidenten selv.

Nyheten vekker glede i Israel, der avisen Maariv omtaler Emanuel som «Vår mann i det hvite hus». Palestinerne jubler ikke.

Ortodoks
Rahm Emanuel er sønn av en jødisk lege som på 1930- og 40-tallet var med i Irgun, den jødiske undergrunnsgruppen som kjempet for et Stor-Israel og gjennomførte utallige terroraksjoner mot palestinske og britiske mål i Palestina.

49-åringen kommer i likhet med Obama fra Chicago, der han vokste opp i en ortodoks jødisk familie. Han har dobbelt statsborgerskap og har aldri lagt skjul på at han er Israel-venn.

Under Golfkrigen i 1991 meldte han seg som frivillig i den israelske hæren og var stasjonert på grensa til Libanon før han reiste hjem og kastet seg ut i valgkampen for Bill Clinton.

Clinton-strateg
Emanuel markerte seg som en svært dyktig pengeinnsamler og strateg, og da Clinton inntok Det hvite hus i 1993, fulgte han med på flyttelasset.

De neste fem årene var Rahm Emanuel en av Clintons viktigste rådgivere, og han var også en viktig døråpner for presidenten i jødiske kretser.

I 1999 forlot han Det hvite hus til fordel for en svært lukrativ bankjobb, før han i 2002 vendte tilbake til politikken og sikret seg en plass i Representantenes hus.

Israel-forsvarer
I Kongressen har Emanuel markert seg som en svoren Israel-venn, som ved flere anledninger har gått hardt ut mot president George W. Bush og anklaget ham for manglende støtte til Israel.

Samtidig støttet han invasjonen av Irak i 2003, og han har ved flere anledninger markert seg som en ivrig tilhenger av Bushs Midtøsten-politikk.

Emanuel har blant annet aktivt forsvart Israels praksis med å likvidere palestinske ledere, og han var også en ivrig forsvarer av Israels krig mot Libanon i 2006.

Omtrent samtidig gikk han i spissen for å forhindre at et Dubai-selskap fikk overta driften av flere amerikanske havner. Han hevdet at inntektene ville finne veien til palestinske Hamas.

Garantist
Jødiske organisasjoner i USA jubler over utnevnelsen og føler seg trygge på at Rahm Emanuel vil være en garantist for en fortsatt Israel-vennlig politikk.

I valgkampen var han en sentral strateg for Obama og sørget for at demokratenes presidentkandidat holdt trygg avstand til venner og rådgivere med propalestinske sympatier.

Emanuel, som opprinnelig støttet Hillary Clintons kandidatur, sørget også for å etablere kontakt mellom Obama og jødiske organisasjoner. Han får sin del av æren for at 77 prosent av de amerikanske jødene ga sin stemme til Obama.

Rasister og Israel-venner som under valgkampen gjorde et stort nummer av at Obama het Hussein til mellomnavn, vil trolig puste lettet ut når de får høre den nye stabssjefens mellomnavn: Han heter Rahm Israel Emanuel, konstaterer den propalestinske nettavisen The Electronic Intifada.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.