*Nettavisen* Nyheter.

Rakett fra Gaza landet dypt inne i Israel

Foto: SPENCER PLATT (Afp)

Første rakett siden krigen i Persiabukta for 21 år siden.

16.11.12 12:33

En rakett avfyrt av militante palestinere har landet i sjøen utenfor Tel Aviv, rundt 60 kilometer nord for Gazastripen. Aldri tidligere skal en rakett fra Gaza ha nådd så langt inn i Israel.

Det ble først meldt om en eksplosjon i sentrum av byen, men ifølge talspersonen til den israelske forsvarssjefen, havnet raketten i Middelhavet.

Ingen ble såret i rakettangrepet, som er det første mot Tel Aviv siden krigen i Persiabukta i 1991, ifølge israelsk militærradio. Men angrepet viser at militante palestinere på Gazastripen nå er kapable til å nå mål langt inn i Israel.

– Panikk
Rakettnedslaget i strandområdet utenfor Tel Aviv utløste panikkscener i byen, ifølge en korrespondent for nyhetsbyrået AFP.

Det var det lengste noen rakett fra Gazastripen har nådd inn i Israel, og angrepet kom ett døgn etter at det israelske flyvåpenet begynte sine angrep mot Gazastripen, blant annet for å utslette den palestinske militsens rakettlagre.

– En rakett styrtet i vannet rett utenfor Jaffa, sa korrespondenten.

Israelsk politi bekreftet at flyalarmen hadde gått over hele Tel Aviv, men en militær talsmann sa at ingenting traff bakken.

– Til tross for flyalarmen traff ingenting bakken. Retningen på raketten var tydelig mot den sørlige delen av Gush Dan, sa militærtalsmannen Yoav Mordechai.

Dan er navnet på regionen i og utenfor Tel Aviv.

Opptak på Israels Kanal 1 viste folk som hadde kastet seg på bakken utenfor Israels forsvarsdepartement i sentrum av Tel Aviv med hendene over hodet mens flyalarmen ulte.

Varsler hevn
Israels forsvarsminister lover hevn over militsen på Gazastripen som har skutt en rakett mot Tel Aviv.

– Denne opptrappingen vil kreve en pris som den andre siden skal få betale, sa forsvarsminister Ehud Barak på israelsk fjernsyn torsdag kveld.

Ifølge en talsmann for Barak skal forsvarsministeren også ha godkjent innkalling av 30.000 reservister til hæren.

Mer i vente
Den radikale, palestinske gruppen Islamsk hellig krig tok umiddelbart på seg ansvaret for rakettangrepet mot Tel Aviv, som er Israels økonomiske sentrum og har vel 400.000 innbyggere.

– Det som venter, blir større, advarer gruppen.

Kort tid i forveien nådde en rakett, som også var avfyrt fra Gazastripen, byen Rishon LeTzion, som ligger 15 kilometer sør for Tel Aviv. Ingen ble såret i angrepet.

Den væpnede grenen av den palestinske gruppen Islamsk hellig krig sier i en uttalelse at den hadde skutt raketten som traff Tel Aviv.

– Quds-brigadene rammet den okkuperte byen Tel Rabea (Tel Aviv, red.anm.) med en Fajr 5-rakett som forårsaket en stor eksplosjon som rystet byen, heter det i uttalelsen.

Betydelig bekymring
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte Fajr-rakettene tidligere torsdag på en TV-sendt pressekonferanse. Av kommentarene hans framgår det at nettopp Fajr-rakettene har vært en betydelig bekymring for israelerne.

– Israels flyangrep har ført til store skader på Fajr 5-rakettene rettet mot Tel Aviv, den omliggende Dan-regionen og nord for denne, sa han.

Fajr-raketter er iransk-produserte og har en rekkevidde på opp til 75 kilometer. Forsvarsminister Ehud Barak sa tidligere at de israelske angrepene nesten fullstendig har lammet Hamas' lager av Fajr 5-raketter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.