Gå til sidens hovedinnhold

Rakettsjefen er død

Her ligger Hamas-lederen som skal ha stått bak mange av rakettangrepene mot Israel.

Det var under et angrep lørdag at Imar Mansi ble drept. Mansi blir beskrevet som en av de mest erfarne soldatene i Hamas sin militære organisasjon. Mansi skal ha blitt drept av et kamphelikopter mens han brukte bombekaster mot isralske styrker, melder timesonline.

Mansi skal ha vært leder for rakettdivisjonen til Hamas, og «spilte en stor rolle i rakettangrepene mot israelske bosettinger» sier en militær talsmann.

Les også: - Hamas gjemmer seg på Shifa-sykehuset
Les også: Israel setter inn reservesoldatene

Men selv om Mansi nå er drept, er ikke rakettfaren over for Israel. Søndag ble tre raketter skutt mot bosettinger. Tre personer ble skadd i angrepene.

Søndag startet israelsk militære det de kaller en ny fase av krigen. Det startet med de vanlige bombetoktene søndag morgen. Kampflyene angrep rundt 60 mål. Samtidig skjøt palestinere tre raketter mot israelsk territorium.

Men mens røyken steg opp av Gaza by rullet tanks inn i byen. Hittil i krigen har Israel vært forsiktige med å ta seg for langt inn i den tett befolkede Gaza by. Her inne vil de være mer sårbare for Hamas sin geriljakrigføring.

Kraftige kamper
Det israelske forsvaret beskriver kampene mellom Hamas og israelerne inne i Gaza by som sier at kampene inne i byen som svært aggressiv.

Det kraftigste sammenstøtet opplevde israelske styrker i nabolaget Sheikh Ajleen sørvest i Gaza by. Soldater hadde beveget seg ned fra Netzarim der de tidligere har kuttet Gazastripen i to. Både Hamas og Islamsk Jihad skal ha angrepet soldatene, men det skal ikke ha ført til israelske dødsfall.

Minst 31 personer skal ha blitt drept i søndagens angrep. Antall døde Hamas-medlemmer er usikkert, men helsearbeidere i Gaza anslår at halvparten av de døde var sivile.

På vei mot målet
Statsminister Ehud Olmert sa under en pressekonferanse søndag at Israel er i ferd med å nå sine mål, men at mer tålmodighet, standhaftighet og anstrengelser er nødvendig.

Den israelske regjeringen skal være uenig om hvordan de nå skal fortsette offensiven, og om de nå skal sende bakkestyrkene inn i Gaza. Store styrker oppholder seg nå i utkanten av Gaza, og jo lenger de forblir rolige, desto lettere mål blir de for Hamas.

Forbereder seg

Hvis soldatene går inn i Gaza, vil det trolig skje helt i sørenden av Gaza der de mange smuglertunnelene inn i Egypt befinner seg. Kontroll over en 500 meter bred stripe mellom Gaza og Egypt vil kunne avskjære Hamas' sin tilgang til våpen, og dermed hindre gruppen i å avfyre raketter inn på israelsk territorium.

I forberedelsene til en ny offensiv sa talsperson Avi Benayahu i den israelske armeen til Channel 2 TV at man nå også har startet med å foberede resvervestyrken for operasjoner inne i Gaza.

Området som vil være aktuelt å okkupere er farget på kartet nedenfor. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED
Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken