*Nettavisen* Nyheter.

Rakk ikke flytte mannen

Evelyn fikk aldri hjelp til å flytte sin kreftssyke mann før Katrina feide inn over New Orleans.

31.08.05 22:44

Xavier Bowie (57) og Evelyn Turner (54) hadde bodd sammen i 16 år. Han hadde alvorlig lungekreft og dette gjorde det vanskelig å flytte ham da Katrina feide inn over New Orleans, melder AP.

Da Turner ikke fant noen som kunne hjelpe dem med å komme seg ut av byen, bestemte hun seg for å bli hjemme og håpe at orkanen sparte dem. Det gjorde den ikke.

Desperat
Katrina la Evelyns nabolag under vann. Uten telefon og nesten uten oksygen til sin syke mann, løp Evelyn desperat ut i gatene for å få hjelp.

Da hun kom tilbake, var Xavier død.

Fortvilet gikk hun over tre kilometer til en politistasjon og ba om at noen måtte komme og hente liket av mannen. Her fikk hun først beskjed om at de ville sende en lastebil, men etter en time hadde ingen kommet.

Da hun igjen oppsøkte politiet, fikk hun et ærligere svar: Politiet hadde ingen mulighet til å hjelpe henne. Alt hun kunne gjøre var å sitte ved liket av mannen til hjelpen kom.

Ventet i timesvis
Evelyn Turner pakket sin døde mann i et laken, la ham på en plate av kryssfinér og fløtet ham ned til hovedveien i bydelen.

Mer enn en time ventet Evelyn i veikanten langs Rampart Street utenfor det franske kvarteret i New Orleans. Bilene passerte én etter én, og vannet sprutet over Evelyn og hennes døde mann. Ingen stanset for å hjelpe.

Først tre timer etter Xaviers død fikk Evelyn hjelp av en forbipasserende, som fikk overtalt en bilist til å kjøre liket til sykehus - mot 20 dollar.

- Vondt
- Det gjør vondt i hjertet mitt å se byens befolkning synke så dypt, sier Evelyns hjelper, Curtis Miller, til AP.

Evelyns historie er neppe unik. Med kanskje tusener av innbyggere sittende fast på tak og loft rundt i New Orleans, har redningsmannskapene ikke annet valg enn å konsentrere seg om å redde overlevende.

- Redningsmannskapene tar seg ikke av de døde. De blir bare skjøvet til side, forteller borgermester Ray Nagin i New Orleans til nyhetsbyrået AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.