RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ramadan-utspill fra innvandringsminister Inger Støjbergs skaper kraftige reaksjoner


Danmarks innvandringsminister Inger Støjbergs (Venstre) har skapt oppstuss med sitt innlegg om ramadan.
Danmarks innvandringsminister Inger Støjbergs (Venstre) har skapt oppstuss med sitt innlegg om ramadan. Foto: Venstre.dk
Sist oppdatert:
Danmarks innvandringsminister mener muslimer bør ta ferie under ramadan.

Denne uken gikk Danmarks inn innvandringsminister Inger Støjbergs (Venstre) ut med et debattinnlegg på Facebook som har skapt heftig debatt i vårt naboland, der hun mener at fastende muslimer utgjør en fare for samfunnet.

«Jeg spør meg selv om et religiøst krav om å praktisere en 1400 år gammel grunnpilar i islam kan være forenlig med den samfunnsform og det arbeidsmarked vi har i Danmark i 2018», og viser blant annet til at det å ikke spise og drikke i 18 timer kan føre til fare i en rekke yrkesgrupper.

Du kan lese en norsk oversettelse av innlegget her: Muslimer bør ta seg fri under ramadan

Bekymret for bussjåfører

Hun nevnte spesielt bussjåfører og folk som jobber på fabrikker og sykehus. Hun oppfordrer dem til å ta ferie under fastemåneden ramadan «slik at det ikke får en negativ innvirkning på resten av det danske samfunnet».

Transportselskapet Arriva, som driver en rekke bussruter i Danmark, var blant de første som tok avstand fra utspillet ved å melde at selskapet aldri har hatt ulykker som har involvert fastende sjåfører.

Samme budskap kom fra fagforbundet 3F og forbundsleder Jan Villadsen som lurte på om Støjberg forsøkte å skape et problem som ennå ikke eksisterer.

Les også: Danmark vil innføre mye strengere krav til å få statsborgerskap

Sterk uenighet i eget parti

Tirsdag ble utspillet også kommentert av flere av Støjbergs partifeller i det borgerlige partiet Venstre. En av dem var parlamentarikeren Jan E. Jørgensen.

– Jeg er uenig i synspunktet. Jeg har ikke registrert et problem, sier Jørgensen, som mener spørsmålet bør håndteres på den enkelte arbeidsplass, ikke av politikere.

Venstres parlamentariske leder, Karen Ellemann, sier på sin side at Støjberg har rett til å starte debatten, men hun understreker at utspillet ikke er ment som et forslag til lovendring.

Laial Janet Ayoub: Jeg faster ikke under ramadan i år heller

Ifølge danske BT skal innlegget har ført til kraftig debatt på Venstres gruppemøte denne uken, der Støjberg både skal ha fått kraftig støtte og kritikk fra partikollegar. Nestleder Kristian Jensen skal ifølge BTs kilder ha innvendt at partiet skal unngå å ha ekstreme synspunkter, noe som ble oppfattet som en kraftig pekefinger til innvandringsministeren.

Les: Frp vurderer fem innstramminger for å få statsborgerskap

Støjberg skal derimot ha stått på sitt:

- Det er en rimelig stor selvfølge at hvis du ikke spiser og drikker i 18 timer, og det er varmt, og du på toppen snur døgnet på hodet, så får det konsekvenser, skal hun ha sagt på møtet.

- Trist måte å starte ramadan på

Muslimske politikere og foreninger har også reagert sterkt på Støjbergs påstand.

– Dette er en trist måte å starte ramadan på, og det bidrar til å grave dypere og dypere kløfter, sier Özlem Cekic, tidligere folketingsrepresentant for Socialistisk Folkeparti.

Les hele innlegget her:  Inger Støjberg: Muslimer bør ta seg fri under ramadan. Danmarks integreringsminister mener fastende muslimer kan være en fare for andre under ramadan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere