RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ranere slo til mot SAS-fly

Sist oppdatert:
De tre gjerningsmennene kjørte inn på rullebanen og slo til da en valutaforsendelse skulle lastes fra flyet og over i en Securitas-bil.

Er du på stedet eller har du tips? Ring 21006010, send SMS «NATIPS » til 1984 eller e-post til vaktsjef@nettavisen.no

SAS-flyet kom fra fra Heathrow i London og hadde akkurat landet på Landvetter-flyplassen utenfor Göteborg da tre væpnede ranere gikk til aksjon.

SAS Cargo hadde ansvaret for lasten om bord i flyet, som ifølge Sveriges Radio omfattet en valutatransport. Ranerne slo til da en bil fra Securitas kjørte fram for å losse.

- Tror det er penger
- Dette var vesker med det vi tror er penger. Men det eksakte beløpet vet vi foreløpig ikke, sier informasjonsmedarbeider ved Göteborgpolitiet, Anna Rosenberg, til TV 2 Nettavisen.

Om bord i flyet var 91 voksne passasjerer og to spedbarn i tillegg til besetningen på fem personer. Ingen ble skadet.

Tror ranerne hadde muldvarp
Ranerne må ha hatt innside-informasjon, tror flyplassens sikkerhetssjef Dan Larsson.

- Jeg vurderer det som svært usannsynlig at de ikke skulle hatt det, sier han til Aftonbladet.se.

Han sier ranerne må ha hatt informasjon om at det var en verditransport med dette flyet. De må også ha kjent til hvordan slike verditransporter håndteres.

Fryktet bombe
Politiet sperret av og evakuerte området ved hallen for utenlandsavganger etter ranet i frykt for at ranerne hadde satt igjen en bombe.

Ranerne la nemlig igjen en veske med en antenne stikkende ut.

- Vi vet ikke hva som er i vesken, og det er store forstyrrelser i flytrafikken, sier Rosenberg til TV 2 Nettavisen.

Oslo-fly gjorde vendereis
Et Widerøe-fly fra Oslo som skulle landet i Göteborg klokken 15.00 måtte returnere til Gardermoen med seks passasjerer om bord og er foreløpig satt på vent.

- Flyet gjorde vendereis og returnerte til Oslo. Vi avventer situasjonen for å se om passasjerene kan skiftes over til neste avgang, sier informasjonsdirektør Richard Kongsteien til TV 2 Nettavisen.

Widerøe har en fullbooket avgang fra Oslo 16.30, med retur fra Göteborg klokken 17.50. Selskapet har også en avgang fra Göteborg klokken 20.35.

SAS Braathens flyr ikke mellom Norge og Gøteborg, men avgangen SK 439 fra Göteborg til København er innstilt.

Automatvåpen
De tre ranerne var bevæpnet med automatvåpen, men ingen kom til skade. Ranerne dro fra stedet, og fluktbilen deres ble siden funnet i brann. Ytterligere en fluktbil ble funnet brennende noen kilometer unna.

Et større antall væpnede politifolk søker nå etter en tredje fluktbil, blant annet med helikopter.

Det meste av flygninger fra flyplassen er avsperret. Det er gjerder rundt flyplassen, men ranerne kjørte gjennom en ubevoktet port.

Spiker
Ranet skjedde klokken 12.29.

- Rett før vi fikk melding om ranet ble det ringt inn et tips om at en mann sto utenfor flyplassen og kastet småspiker som skal punktere biler.

- Vi tror disse ble brukt for å hindre fremkommelighet for politiet. 30 sekunder senere fikk vi melding om ranet. Vi går ut fra at ranet var veldig godt planlagt. De hadde stjålet mange fluktbiler, og planlagt aksjonen nøye, sier Rosenberg.

Kan det skje på Gardermoen?
- Det er umulig å si om samme situasjon kunne oppstått ved Oslo Lufthavn, sier informasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Jo Kobro, til TV 2 Nettavisen.

Han holder imidlertid muligheten åpen.

- Vi gjør det vi kan for å ha maksimal beredskap og sikkerhetsnivå, men hermetisk lukket er ikke denne flyplassen heller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere