RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rapport avdekket USA-tortur

- Tidligere terrormistenkte ble utsatt for tortur av amerikanske myndigheter.

Det er konklusjonen Physicians for Human Rights har kommet fram til etter medisinske undersøkelser av 11 tidligere terrormistenkte. Gruppen mener nå at det foreligger bevis på at det amerikanske militæret har bedrevet tortur og mishandling ovenfor terrormistenkte i fangenskap, melder CNN .

- Ikke bare Abu Ghraib
Fangene satt fengslet på Abu Ghraib-fengselet i Irak, samt på Guantánamo Bay og i Afghanistan

Ingen av de terrormistenkte som menneskerettsgruppen undersøkte ble noen gang siktet for terrorisme.

- Vi fant klare fysiske og psykiske bevis på tortur og misbruk. I mange tilfeller var det vedvarende lidelser, sier Dr. Allen Keller som var med på utformingen av rapporten, til CNN.

Menneskerettighetsgruppen, som består av doktorer og holder til i Massachusetts, USA, skriver i rapporten at det ble funnet medisinsk bevis på at torturmetoder som elektrisk sjokk, slag, sodomi, samt flere andre typer misbruk hadde funnet sted, skriver CNN.

- Ikke lenger noen tvil
Antonio Taguba, den tidligere amerikanske generalen som ledet etterforskningen i Abu Ghraib skandalen, skriver i rapportens forord at tortur helt klart har foregått på de aktuelle stedene.

- Det er ikke lenger noen tvil om at den sittende regjeringen har begått krigskriminalitet. Det eneste spørsmålet som gjenstår, er om de som ga ut orde om tortur vil bli holdt ansvarlig, sier den tidligere generalen ifølge CNN.

Rapporten kommer samtidig som det amerikanske Senatets forsvarskomité avslørte at militæres egne jurister advarte Pentagon om at avhørsmetodene de brukte i kampen mot terror var i strid med militære, amerikanske og internasjonale lover. Disse advarslene ble avvist av Pentagon, skriver nyhetsbyrået

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere