*Nettavisen* Nyheter.

Rapport: MH17-flyet ble skutt ned med russiskprodusert rakett

RAPPORT: Det malaysiske passasjerflyet MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina med en russiskprodusert rakett. Foto: Maxim Zmeyev

Det malaysiske passasjerflyet MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina med en russiskprodusert BUK-rakett, konkluderer en internasjonal etterforskningsgruppe.

13.10.15 11:32

Det melder den nederlandske avisen Volkskrant , som siterer tre kilder «nær etterforskningen». Rapporten skal offisielt legges fram senere tirsdag.

Avisen skriver at raketten ifølge granskerne ble avfyrt fra opprørskontrollert område i Øst-Ukraina.

Alle de 298 om bord på Boeing 777-flyet ble drept da flyet ble skutt ned 17. juli i fjor på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur. 196 av dem var nederlendere.

– Nå får vi endelig svar fra en organisasjon som kan bekrefte hva som faktisk skjedde, sier Evert Van Zijtveld, som mistet sin sønn, datter og sine svigerforeldre, til BBC.

Han er spesielt opptatt å få vite om hans kjære rakk å kjenne noe før de døde.

Rapporten vil forsøke å besvare fire sentrale spørsmål: Hva som fikk flyet til å gå i oppløsning i luften, hvorfor det fløy over et krigsområde, hvorfor enkelte pårørende måtte vente i fire dager før de fikk bekreftet at slektninger var om bord, og i hvilken grad passasjerer og mannskap merket hva som skjedde.

Russisk rakett
Det er Nederland som leder granskingsarbeidet, assistert av Belgia, Australia og Ukraina.

Allerede før rapporten skulle legges fram tirsdag, holdt det russiske konsernet som produserer den aktuelle BUK-raketten, en pressekonferanse der selskapets toppsjef fastslo at opplysningene i rapporten ikke stemmer med hva selskapet selv har funnet ut.

Toppsjef Jan Novikov i Almaz-Antej-konsernet antydet at raketten som traff MH17, ikke lenger blir brukt av det russiske militæret. Han sa også at selskapet har gitt granskningskommisjonen beskjed om sine egne undersøkelser, men at opplysningene ikke er blitt tatt hensyn til.

Avviser russisk teori
Rapporten viser kart over stedet der flyet falt ned og hvor det ble funnet vrakbiter over jordene nær den ukrainske landsbyen Grabove i den opprørskontrollerte Donetsk-regionen.

Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere var ansvarlige, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.

Rapporten avviser en russisk teori om at raketten ble avfyrt av ukrainske soldater.

Etterforskerne understreker at deres mandat ikke har vært å finne ut hvem som trykket på knappen. Det er noe nederlandsk påtalemyndighet må ta stilling til, påpeker de. Men to kilder sier til Volkskrant at «BUK-raketten er utviklet og produsert i Russland».

– Man kan anta at opprørerne ikke var i stand til å håndtere raketten på egen hånd. Jeg mistenker at russere med militær bakgrunn var involvert, sier en av de to kildene.

Russisk veto
En foreløpig internasjonal rapport fra i fjor konkluderte med at flyet ble skutt ned av en rakett, men ga ingen ansvaret for angrepet.

Tidligere i sommer la Russland ned veto mot et resolusjonsforslag om å opprette en FN-støttet domstol i forbindelse med nedskytingen. Elleve av femten medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for forslaget som ble fremmet av Malaysia, Australia, Nederland og Ukraina. Kina, Angola og Venezuela avsto fra å stemme.

– Hvordan kan man være sikker på at etterforskningen er upartisk, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin. (©NTB)

Mer om MH17-styrten:Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.