RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VERDENS LYKKELIGSTE: Dagen etter at Tiril Eckhoff skapte varm norsk kollenstemning, er det lille landet i nord kåret til verdens lykkeligste land.
VERDENS LYKKELIGSTE: Dagen etter at Tiril Eckhoff skapte varm norsk kollenstemning, er det lille landet i nord kåret til verdens lykkeligste land. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Rapport: Norge er kåret til verdens lykkeligste land

Sist oppdatert:
Norge er kåret til verdens lykkeligste land, ifølge World Happiness Report. Dermed har Norge overtatt Danmarks topplassering.

– En god start på en mandag morgen: Norge rangert som verdens lykkeligste land ifølge en ny rapport som oppfordrer nasjoner til å bygge sosial tillit og likestilling, skriver utenriksminister Børge Brende på Twitter.

Norge tok i fjor fjerde plassen, men har altså rykket helt til topps i årets rapport.

Fra 2016: Norge utenfor pallen på lykkeskalaen – igjen

Fra 2015: Norge er ikke verdens lykkeligste land

Topp og bunn

Danmark har rykket ned i andreplass, deretter kommer Island og Sveits rett etter. I bunnen av listen ligger Sør-Sudan, Liberia, Guinea og Togo.

De fire landene scorer høyt når det gjelder faktorer som regnes som viktige for folks lykke: omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett.

- Vanskelig å måle lykke

Statsminister Erna Solberg (H) syns det er fint å lede verdens lykkeligste land, men minner om at ikke alle i Norge har det like bra.

– Det er vanskelig å måle lykke, fortsetter hun, og mener selv at det å lære seg å være tilfreds i livet er en viktig nøkkel.

– Dette viser at vi har et godt utgangspunkt, men det er fortsatt veldig mange mennesker i samfunnet vårt som sliter, og vi må bli bedre for å møte dem, sier hun til NTB, og viser spesielt til arbeid for psykisk syke.

Olje

Norge rykker til toppen til tross for lavere oljepriser, heter det i rapporten.

- Ved å utvinne oljen sakte, og investere pengene for fremtiden istedenfor å bruke det i dag har Norge beskyttet seg mot opp og nedturer som preger mange økonomier med store naturressurser. For å gjøre dette, kreves en stor grad av gjensidig tillit, delte mål, generøsitet og godt styre, alle faktorer som hjelper Norge og de andre toppland til topps på rangeringen, skriver rapporten.

Inntektsforskjeller

Rapporten konkluderer også med at mens økonomiske forskjeller har stor betydning for folks lykke og ulykke i fattige land, er inntektsforskjeller en mindre viktig faktor i rike land. I rike land er fysisk og psykisk helse, samt personlige relasjoner, viktigere for lykken enn inntektsforskjeller.

USA

I år er USA rangert som nummer 14 på listen over verdens lykkeligste, ned én plass fra fjorårets rapport. Tross høyere inntekter rapporterer amerikanere mindre lykkefølelse.

– Det er jo medmenneskelige relasjoner som betyr noe. Hvis rikdom gjør det vanskeligere å etablere regelmessig kontakt og tillit i forhold, er det verdt det? spør John Helliwell, økonom ved universitetet i British Columbia i Canada og en av hovedforfatterne bak rapporten.

Mens USA har bedret nivået på to av kriteriene, inntekt og forventet levealder, har landet lavere nivåer av sosial sikkerhet, følelse av individets frihet og en høyere grad av opplevelse av korrupsjon i myndighetene

Kina

Tross en femdobling av BNP de siste 25 årene, hevder rapporten at kinesernes lykke er blitt redusert. Landet er rangert som nummer 79 i årets rapport. Forfatterne peker på en økning i arbeidsledighet etter 1990, samt at kjøpekraften har vekket ytterligere materialistiske behov.

– Grunnen til at arbeidsledighet har en stor påvirkning på folks lykkefølelse er enkel. Arbeid er viktig for å kunne sikre levekår, familie og helse, og det er disse faktorene som først og fremst bestemmer folks lykke.

Ifølge rapporten mistet 50 av 78 millioner statlige ansatte jobben sin i perioden 1992 til 2004. Dette var et resultat av en omstrukturering av statlige selskaper for å skape økonomisk vekst.

Ifølge årets rapport ligger fire av fem afrikanske land på den nedre delen av listen.

– Grunnen til Afrikas lave lykkerangeringer kan være skuffelse over forskjellige aspekter av utvikling under demokratisk styre, heter det i rapporten.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere