RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rasende Putin avviser dialog

Et nytt lovforslag gir Putin økt mulighet til å nekte brysomme individer adgang til riket.
Et nytt lovforslag gir Putin økt mulighet til å nekte brysomme individer adgang til riket. Foto: Dmitry Lovetsky (AP Photo)
- Folk som ber russerne forhandle med opprørerne i Tsjetsjenia, har ingen samvittighet. Det nytter ikke å snakke med folk som gisseltakerne i Beslan, sier Russlands president Vladimir Putin.

Den russiske statssjefen var tydelig harm og krass i sine kommentarer, da han mandag møtte utenlandske pressefolk i Moskva. Putin ser intet som helst grunnlag for dialog med gisseltakerne som drepte 335 gisler på barneskolen i Kausasus-regionen Nord-Ossetia.

– Hvorfor holder dere ikke møter med Osama bin Laden, dere kan jo invitere ham til Brussel eller til Det hvite hus og spørre ham hva han vil ha. Så kan dere la ham få det, og så lar han dere kanskje være i fred, sa Putin ifølge London-avisen The Guardian.

"Svin"
– Dere synes jo det er mulig å sette grenser for kontaktene med disse svinene, så hvorfor skulle vi snakke med folk som dreper barn? Ingen har noen som helst moralsk rett til å be oss snakke med barnedrapsmenn, tilføyde han.

Putin virket morsk, men holdt en rolig tone selv om han til tider slo over i det The Guardian kalte bitende sarkasme. Han fastslo at han ikke ser noen moralsk sammenheng mellom tragedien i Beslan og Russlands krigføring i Nord-Ossetias naboregion Tsjetsjenia.

Den russiske presidenten vil heller ikke ha noen offentlig gransking av gisseltragedien i Beslan. Men hvis landets folkevalgte ønsker å sette i verk sin egen undersøkelse, må de gjerne gjøre det, sa Putin til pressefolkene.

Show?
Han advarte likevel mot at en slik undersøkelse kan utvikle seg til et "politisk show" som ikke ville være "særlig produktivt", og tilføyde at han vil sette i verk en intern gransking.

– Jeg vil finne ut hva som skjedde, hvem som sto bak og om de kan straffes, tilføyde Putin.

Landesorgen over de offisielt 335 dødsofrene fra Beslan fortsatte over hele Russland tirsdag. I Moskva var det ventet at mer enn 100.000 mennesker ville delta i et massemøte mot terrorisme som skulle holdes i sentrum av byen.

I Beslan leter pårørende fortsatt etter 18 personer som ble holdt som gisler, og som tirsdag morgen ennå ikke var kommet til rette. Flere av disse ble sett i live etter at russiske spesialstyrker fredag stormet den okkuperte skolen, men har senere forsvunnet igjen.

(©NTB-DPA-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere