Nesten 26 år etter folkemordet i den bosniske byen Srebrenica avsa Det internasjonale krigsforbrytertribunalet en endelig dom i ankesaken mot Mladic, som nå igjen er dømt for å være en av hovedpersonene bak.

Mer enn 8.000 muslimske menn og gutter ble drept i folkemordet i Srebrenica, den verste massakren på europeisk jord siden 2. verdenskrig.

I den første rettssaken mot ham i 2017 ble Mladic dømt til livstid i fengsel for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Mladic anket dommen.

Ankesaken startet i slutten av august 2020. Det var ventet at dommerne i ankesaken også kom til å gi ham livstid. Mladic ble kjent som «slakteren på Balkan» under den bosniske krigen i 1992–1995.

Srebrenica-massakren

Mer enn 100.000 personer ble drept i konflikten og flere millioner ble hjemløse.

Mladic er ansvarlig for en rekke brutale angrep, deriblant beleiringen av Sarajevo og massakren i Srebrenica i 1995.

Mellom 11. og 19. juli ble de muslimske guttene og mennene systematisk slaktet ned av de bosnisk-serbiske styrkene under Mladics kommando, og levningene ble dumpet i massegraver.

Over 1.000 av ofrene er fortsatt ikke gjort rede for. Ved 25-årsmarkeringen i fjor ble åtte av ofrene omsider begravd.

Splitter Bosnia

Enker og mødre av Srebrenica-ofrene samlet seg utenfor domstolen i den nederlandske byen Haag i timene før dommen falt.

Dommen ble avsagt av panelet med fem dommere tirsdag. Panelet ble ledet av den zambiske dommeren Prisca Matimba Nyambe.

Mladics ettermæle splitter fortsatt Bosnia. Selv om mange bosnjaker, i hovedsak muslimer, anser ham som en krigsforbryter, ser mange bosnisk-serbere fortsatt på ham som en helt.

(©NTB)