RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røde Khmer-leder innrømmer folkemord

Foto: AP Photo/Andy Eames
Sist oppdatert:
Kambodsjas tidligere president Khieu Samphan innrømmet tirsdag at Røde Khmer-regimet begikk folkemord.

Som tidligere statsoverhode og formell sjef for diktaturet tar Khieu sin del av ansvaret.

Med sine innrømmelser tirsdag ble han den første Røde Khmer-leder som bekrefter at det venstreekstreme regimet myrdet for fote i sin forfølgelse av virkelige og innbilte motstandere. Opptil to millioner kambodsjanere kan ha blitt drept i herjingene på 70-tallet.

- Jeg har hatt store vansker med å tro på det folk har fortalt meg om livet under Røde Khmer, men i dag står det klart for meg at det skjedde et folkemord. Tidligere nektet jeg å tro at folk ble drept for å ha stjålet en eneste potet for ikke å sulte i hjel, sa Khieu.

- Men Rithy Panhs film har overbevist meg, tilføyde han i et intervju med nyhetsbyrået AFP. Fransk-kambodsjanske Rithy Pan lagde i 1998 en dokumentarfilm med tittelen "En kveld etter krigen" (Un soir après la guerre) som Khieu Samphan så tidligere i år.

I åpent brev han sendte ut før AFP offentliggjorde sitt intervju, gjentok han at han ikke personlig hadde kunnskap om eller ansvar for folkemordet. Khieu hevdet her at han sluttet seg til de revolusjonære for å forsvare Kambodsjas "territoriale integritet og suverenitet".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere