RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Kaing Guek Eav, alias Duch, er dømt til 35 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten.
Kaing Guek Eav, alias Duch, er dømt til 35 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. (Ap)

Røde Khmer-sjef dømt til 35 års fengsel

Sist oppdatert:
Den tidligere fengselssjefen Duch er etter 30 år funnet skyldig i krigsforbrytelser.

Duch (67), eller Kaing Guek Eav som han egentlig heter, ble mandag morgen dømt til fengsel i 35 år. Den tidligere fengselssjefen som ledet torturfengselet Tuol Seng (S-21), ble dømt av en kambodsjansk domstol med støtte fra FN.

Les også: - Vi har ventet 30 år på dette

Den tidligere Røde Khmer-sjefen vil likevel bare sone 19 år av dommen, fordi retten hevder han har blitt ulovlig holdt i fangenskap i fem år, i tillegg til at han allerede har vært i fengsel i elleve år.

Dødsfengsel
Fengselet, som var under Duchs ledelse, huset fiender av Røde Khmers regime. De fleste som ble sendt i fengselet kom aldri ut igjen. Bare rundt tolv mennesker som ble holdt i fangenskap i S-21-fengselet kom levende ut da vietnamesere invaderte Kambodsja i 1979. Tre av disse skal fortsatt være i live.

Opp mot 17.000 mennesker antaes å ha dødd i fengselet, skriver BBC News.

S-21-fengselet var tidligere en skole, men ble ombygget til et hemmelig straffesenter for landets «verste» fiender, skriver Sky News.

Ba om tilgivelse
Duch innrømmet i retten flere forhold, men påstod at han kun fulgte ordre. Han mente derfor at internasjonal lov ikke er gjeldende for ham. Han ba også om tilgivelse i retten. Dommeren sa han tok hensyn til tiltaltes uttrykk for anger, innrømmelse av ansvar og samarbeid med domstolen.

Duch sjokkerte imidlertid domstolen da han ba om frikjennelse fordi han ikke hadde vært en av Røde Khmers ledere, skriver CNN.

- Jeg ønsker at han dør i fengsel
En folkemengde samlet seg utenfor rettslokalet i Phnom Penh mandag for å overvære dommen, som også ble sendt direkte på tv over hele landet.

- Jeg antar at den internasjonale rettsinstansen er god nok til å bringe rettferdighet til det kambodsjanske folket. Jeg ønsker at Duch dør i fengselet, sa Tin Mosa, som sammen med 40 andre fra den muslimske Cham-gruppen stod opp tidlig mandag morgen for å overvære dommen, til CNN.

Duch ankom retten i et skuddsikkert kjøretøy og ble fraktet inn av sikkerhetsvakter.

Opp mot to millioner mennesker døde under Røde Khmer, som styrte Kambodsja fra 1975 til 1979.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere