RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trevor Snapp (Afp)

Røde Kors frykter angrep i Libya

Sist oppdatert:
Røde Kors er på plass i Libya, men den humanitære hjelpen når ikke ut til alle som trenger det.

Et norsk medisinsk team fra Røde Kors starter tirsdag kursingen i krigskirurgi og masseskader for kolleger på sykehus i Benghazi i Libya. De er en del av en større operasjon i landet i regi av det internasjonale Røde Kors. De to sykehusene Røde Kors har hatt kontakt med i opprørsbyen Benghazi har så langt behandlet hundrevis av skadde.

Det norske teamet fra Røde Kors består av en kirurg, en anestesilege og to sykepleiere, får Nettavisen opplyst. De kom inn i Libya og Benghazi søndag.

For farlig i vest
Men Den Internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC), som leder operasjonen, tør ennå ikke sende sine folk inn i det vestlige Libya.

14 dager etter at opprøret startet er det ifølge Røde Kors fortsatt utrygt å sende humanitær hjelp inn i denne delen av landet.

- Det er på høy tid at behovene til mennesker som er berørt blir møtt. Vi oppfordrer alle som tar del i voldshandlingene om å respektere retten sårede og syke har til medisinsk hjelp, og å sikre at humanitær hjelp kan nå fram, uttaler Børge Brende, generalsekretær i Røde Kors i Norge, ifølge en pressemelding.

- Må få lov til å gjøre jobben sin
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har medisinsk personell og forsyninger stående i Tunisia, klare til å reise inn i den vestlige delen av landet så snart sikkerhetssituasjonen tillater det.

- Helse og hjelpearbeidere må få lov til å gjøre jobben sin på en sikker måte. Pasienten skal ikke angripes, og ambulanser og sykehus må ikke misbrukes. Dette er viktige prinsipper som alltid skal følges, sier Brende.

Mange sykepleiere har flyktet
Røde Kors sitt helseteam i Benghazi var mandag på to sykehus som har behandlet hundrevis av skadde de siden uroen startet i Libya

- Jeg er imponert over standarden på sykehusene, men mange av sykepleierne her er fra andre land og har nå flyktet ut av landet, forteller kirurg Johan Storm Munch fra Benghazi ifølge pressemeldingen.

Det medisinske teamet som jobber med ICRC i Libya, vil de kommende dagene jobbe sammen med lokalt helsepersonell for å få mest mulig ut av den medisinske kapasiteten som er i landet.

- Utslitte flyktninger
Røde Kors og Røde Halvmåne er også til stede på i grenseområdene hvor folk som flykter fra uroen i Libya kommer i tusentall.

- Mange av de som kommer ut av Libya nå er utslitte både fysisk og mentalt, og mange trenger også hjelp fra Røde Kors og Røde Halvmåne for å komme i kontakt med sine nærmeste, sier Børge Brende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere