RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røde Kors kritiserer Sharons mur

Sist oppdatert:
Røde Kors er bekymret over virkningene av den israelske muren som bygges gjennom deler av den palestinske Vestbredden.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC, som normalt ikke tar stilling i politiske spørsmål, sier i en uttalelse at muren kommer til å hindre at tusenvis av palestinere får adgang til grunnleggende helse- skole- og arbeidstilbud.

Mange blir isolert fra vannkilder og sine gamle jordbruksområder, der muren ikke følger grenselinjen fra 1949 mellom Israel og Vestbredden.

- Omfattende ødeleggelser
Muren fører videre til omfattende ødeleggelse av palestinske bygninger og jordbruksland, heter det i uttalelsen.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen minner om at den gjentatte ganger har tatt avstand fra bevisste angrep mot israelske sivile. Komiteen har også understreket at alle handlinger som sprer terror blant sivilbefolkningen er i strid med det internasjonal humanitære lovverket.

ICRC anerkjenner Israels rett til å sette i verk tiltak for å trygge befolkningen. Disse tiltakene må imidlertid være i tråd med det internasjonale lovverket, mener Røde Kors.

I strid med internasjonal rett
Når traseen til de nye muren flyttes fra den grønne linjen (1949-grensen mellom Israel og Vestbredden) og inn på okkupert territorium, skjer dette i strid med det internasjonale humanitære lovverket, skriver ICRC.

Traseen strekker seg opp til 22 kilometer inn på Vestbredden og vil føre til at en kvart million palestinere blir boende på den israelskkontrollerte siden av muren eller i isolerte enklaver.

De problemene palestinerne møter i dagliglivet som et resultat av muren, viser at Israel ikke skjøtter sine forpliktelser overfor sivilbefolkningen i tråd med det internasjonale lovverket, skriver Røde Kors.

ICRC ber derfor Israel om ikke å planlegge, bygge eller beholde de delene av muren som er bygget på okkupert territorium.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere