RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

Røde Kors kritiserer USA

En høytstående representant for Det internasjonale Røde Kors kritiserer i skarpe ordelag USAs praksis med å holde fanger internert på Guantanamo-basen på ubestemt tid.

Røde Kors har nylig gjennomført en inspeksjon av Guantanamo-basen, der 650 fanger fra flere land, de fleste fra Afghanistan, holdes innesperret uten lov og dom.

”Ulovlige krigere”
Røde Kors går sjelden ut med slik kritikk, men gjør et unntak denne gangen på grunn av mangel på handling fra amerikanske myndigheter, sier Røde Kors’ øverste representant i Washington Christophe Girod til New York Times.

- Man kan ikke holde disse fangene innesperret på denne måten, på ubestemt tid, sier Girod.

"Ulovlige krigere"
USA hevder ifølge NTB-AFP at de fleste fangene er "ulovlige krigere" som ikke fortjener krigsforbryterstatus etter Genève-konvensjonen, som regulerer slike fangers rettigheter.

- Uvissheten om situasjonen og dens innvirkning på fangenes mentale helse er blitt et hovedproblem, sier Girod.

Urettferdig
En gruppe amerikanske diplomater, tidligere dommere og militæradvokater har også bedt USAs høyesterett om gripe inn i saken. Ifølge John Gibbons, som tidligere var dommer ved en ankedomstol, får fangene overhodet ingen rettferdig behandling etter loven.

- De får ikke tilgang til advokater, de har ikke fått framstilt saken sin for retten, de svever i uvisshet. Det er et så klart eksempel på urettferdig behandling som man kan finne, sier Gibbons.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere