*Nettavisen* Nyheter.

Reagerer kraftig på Oslo-opptøyer

Foto: MAJED HAMDAN (AP)

Mads Gilbert tar sterkt avstand fra opptøyene i Oslo og mener Siv Jensen må få demonstrere i fred.

Oslo ble omgjort til en slagmark torsdag kveld da demonstranter protesterte mot Israels offensiv på Gazastripen. Seks personer ble skadd og 37 ble innbrakt av politiet.

- Vi er veldig lei oss for det som skjedde. Jeg synes Siv Jensen og hennes venner skal få lov til å demonstrere i fred, og vi i Norge må respektere de forskjellige meningene. Den slags type aksjoner stiller den alvorlige situasjonen i Gaza i skyggen, og det er kontraproduktivt, sier lege Mads Gilbert til Nettavisen på telefon fra Gaza by.

Derimot er både Gilbert og Erik Fosse strålende fornøyd med det enorme fakkeltoget som gikk gjennom Oslos gater til støtte for krigsofrene. Det var anslagsvis 10.000 mennesker som deltok i fakkeltoget

- Det var et fantastisk engasjement. Vi så jo at demonstrasjonen lå som toppnyheten på Al-Jazzera, sier han.

- Kjempetrist at Israel blir rammet
Gilbert har ikke lagt skjul på sitt politiske ståsted når han har stilt opp for media i forbindelse med Gaza-krigen, og anser seg som en Palestina-venn. Men han tar sterkt avstand fra de kontinuerlige rakettangrepene mot israelske mål.

- Jeg vil gjerne at begge parter skal stanse med å skyte raketter. Jeg synes det er kjempetrist at sivilbefolkningen i Israel blir rammet. Jeg har selv mange jøder som venner. Det som er det tragiske er at disse blodige handlingene på Gaza er like mye en trussel mot Israels sikkerhet. Jeg skulle ønske at den grunnliggende konflikten blir løst, sier Glbert.

FNs sikkerhetsråd
Torsdag vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon med krav om en umiddelbar våpenhvile. USA var det eneste medlemslandet som avsto fra å avgi stemme. Til tross for vedtaket, fortsatte bombingen over Gaza natt til fredag.

- Vi ble jo veldig glade da vi hørte om Sikkerhetsrådets vedtak. Vi tenkte, i hvert fall de naive av oss, at kanskje det skulle skje noe, men det var jo bombing i natt. Dagen startet med at det ble sendt en rakett i en kebabsjappe som ligger noen hundre meter unna sykehuset. Det er jo ikke noen måte å våkne på, sier han.

770 palestinere og 14 israeler har mistet livet i krigen som har vart i snart to uker, ifølge uoffisielle tall. Et stort antall av ofrene er sivile.

- Det nærmer seg 300 drepte barn. 257 barn og 56 kvinner er blitt drept. Så andelen kvinner og barn blant de drepte er 42 prosent og andel skadde er 50 prosent. Og så er det slik at det overveldende flertallet er sivile, sier Gilbert.

- Sykehuset er ekstrem nedslitt
Han forteller at situasjonen på Shifa-sykehuset i Gaza by er kritisk og de mangler fortsatt store ressurser. Det finnes blant annet ikke nok sengeplasser til alle de skadde.

- Sykehuset er ekstrem nedslitt og disse trillebårene som vi frakter pasienter på, må bæres fordi hjulene er nedslitte, sier han.

Både Gilbert og Fosse skulle etter planen bli eskortert ut av Gazastripen til Egypt torsdag ettermiddag. Men de måtte snu da israelske soldater åpnet ild og avfyrte skudd foran kolonnen.

- Da var det best å snu, sier Gilbert.

Kolonnen besto av blant annet 16 ambulanser som skulle frakte 16 alvorlig skadde pasienter til Egypt. Evakueringen var koordinert mellom Israel og Det internasjonale Røde Kors.

- Det er bare en bagatell at Erik og jeg ikke kom oss ut. Det tragiske er at de 16 pasientene ikke kom seg ut, sier han.

Det er uklart når legene får en ny mulighet til å reise ut av krigssonen.

Vekket enormt engasjement
Krigen på Gazastripen har vekket et enormt engasjement i den norske befolkningen. Nettavisen har mottatt en rekke leserinnlegg og e-poster som enten kritiserer Israel eller Hamas.

- Det er sjeldent at et utenrikspolitisk tema engasjerer som denne krigen har gjort. Det er klart det var betydelig engasjement både fysiske og verbalt i Irak-krigen og Afghanistan-krigen, men det kommer ikke opp mot dette. Dette kan nesten sammenlignes med Vietnamkrigen. Men da var det større kontroll på hva som slapp til i avisspaltene, sier generalsekretær i Pressens Faglige Utvalg, Per Edgar Kokkvold, til Nettavisen.

- Det var en fase i invasjonen i Irak hvor hele familier gikk med, men da var det ingen til stede og bildene kom ikke ut sånn som de gjør nå, sier han.

I tillegg har diskusjonen fått fritt spillerom på kommentarfeltene i nyhetssakene hvor de ulike partene har gått til grove angrep på hverandre.

Ukritisk dekning
Det er blant annet publisert flere drapstrusler på ulike nettsteder mot personer som har ytret sin støtte til Israel.

- Det er noen som mener at det ikke er lov til å holde en støtteerklæring for den ene parten. På den ene siden har man de overgrepene som Israel begår i Gaza. Og på den andre siden har man en gruppe som Hamas som har som mål å tilintetgjøre staten Israel. Med disse to så blir engasjementet sterkt. Det må vi akseptere, så får vi heller holde kontroll med det som ligger ute, sier Kokkvold.

Kokkvold forteller at Pressens Faglige Utvalg har mottatt unormalt mange henvendelser fra avislesere som mener pressen dekker konflikten ukritisk.

- Dette er også en del av innenrikspolitikk fordi man har tatt stilling til den ene eller andre parten, og reaksjonene blir sterke når de føler at mediene har tatt parti, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag