Redde før Irak-valget

Til sammen 16 ble drept da opprørere angrep flere valglokaler i Irak torsdag. - Jeg tror ikke mange kommer til å stemme, sier TV 2s reporter i Bagdad, Fredrik Græsvik (bildet).

27.01.05 14:38

Opprørerne har rettet flere angrep mot skoler og andre bygninger som skal brukes som valglokaler søndag. Myndighetene forsøker derfor å holde stedene som skal brukes hemmelig fram til valgdagen for å unngå flere angrep.

Vil videre
TV 2s reporter Fredrik Græsvik kom til Bagdad onsdag. Han tror ikke mange irakere kommer til å avgi stemme.

- Folk er redde. De vil bare at valget skal være raskt over så de kan komme seg videre, sier Græsvik til TV 2 Nettavisen.

Græsvik kom til Bagdad onsdag. Transporten fra flyplassen til sentrum ble forsinket på grunn av to bomber som hadde gått av på veien tidligere på dagen. Torsdag var det mindre trafikk enn vanlig i Bagdad.

- Folk gjør minst mulig, og holder seg hjemme. De er redde for at mer skal skje før valget. sier Græsvik.

Ulv
I en Bagdad-avis var forøvrig Norge i fokus torsdag. Det skyldtes ikke Norges rolle i Irak, men ulvejakten. At Norge vil drepe en fjerdedel av ulvestammen vekker oppsikt selv i den krigsherjede hovedstaden.

Angrep skole
De siste dagene har vært svært blodige i Irak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: REUTERS/Ali Jasim

Torsdag angrep opprørere en skole sør for Bagdad med bombekastergranater. Angrepet skjedde ved byen Iskandariyah, rundt 50 kilometer sør for Bagdad, melder AP. Fem irakere og en amerikansk soldat ble drept i angrepet, mens fem amerikanske soldater ble skadd.

Tre irakere ble drept og sju skadd da en bombe eksploderte i veien i det en amerikansk militærkolonne passerte Mahmoudiya torsdag. Byen ligger rundt 30 kilometer sør for Bagdad.

Onsdag ble 36 amerikanske soldater drept i Irak. 31 omkom da et helikopter styrtet vest i landet, mens fem ble drept i ulike angrep. De amerikanske styrkene har ikke lidd større tap på en dag siden invasjonen i mars 2003. Årsaken til helikopterstyrten er ikke kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.