Reddet fra tortur

Foto: PETER PARKS (AFP)

Gallen til denne svartbjørnen ble brukt til kinesisk medisin.

12.03.09 11:45

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

13 syke og traumatiserte brunbjørner ble reddet fra en farm som bruker galle fra bjørn til å produsere medisiner, skriver AFP.

- Man ser på disse bjørnene med skrekk, og lurer på hvordan de har kunnet overleve, sier Jill Robinson, som leder Moon Bear Rescue Center, ifølge AFP.

Åpne sår
Galle fra brunbjørn er en omstridt ingrediens i asiatiske legemidler mot feber, leverskade og øyeproblemer.

Vanligvis bor bjørnene i små bur hvor de får et kateeter festet til galleblæren gjennom åpne sår. Bjørnene der blir jevnlig tappet for galle og får store åpne sår og relaterte helseproblemer.

Redningssenteret for brunbjørnene har nå 260 bjørner, og 13 ble reddet forrige måned.

Les mer fra Dittdyr. no:

Trekenguruen reddes

Sjimpanse planla hevnaksjoner

Kuttet halen - reddet livet

Vanskelig jobb
Handelen med bjørnegalle tok av på 1980-tallet, som et alternativ for lokale bønder til å jakte vilt. Siden har det blitt populært i enkelte medisiner, og etterspørselen er stor. Dette gjør det vanskelig å redde bjørnene.

- Det er en langsommere prosess enn vi trodde, sier Robinson.

Kina har signert en internasjonal avtale som skal stoppe handel med truede dyrearter, som omfatter den aktuelle bjørnen. Likevel fotsetter produksjon og salg i Kina, nærmest upåvirket av dette. Det beregnes at 7-10.000 brunbjørner brukes i galleproduksjon.

Truet
Jill Robinson jobber også for organisasjonen Animals Asia Foundation, som ønsker å endre synet på dyrevelferd i regionen. De lyktes i 1999 å få en avtale med myndighetene i regionen Sichuan på redde 500 bjørner.

Bestanden av brunbjørn i distriktet har gått kraftig ned på grunn av virksomheten, og nå er den regnet som en sårbar art av IUCN sin rødeliste over truede dyrearter.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten! Bestill her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag