Redjeson (2) strålte da han fikk se mamma

Foto: Gerald Herbert (AP)

Mens noen blir reddet i Haiti, bygger fattige innbyggere veisperringer av lik i protest mot manglende hjelp.

15.01.10 10:17

To år gamle Redjeson Hausteen Claude ble reddet fra familiens sammenraste hjem av belgiske og spanske redningsarbeidere sent torsdag.

Da han fikk se moren Daphnee Plaisin lyste de triste ansiktet opp i et smil. Tryggheten i mors armer kan neppe illustreres bedre.

Reddet etter 50 timer
Amerikanske Sarla Chand (65) bodde på Montana Hotel i Port-au-Prince da jordskjelvet rammet. Hotellet ble jevnet med jorden, og Chand be begravet sammen med andre hotellgjester og ansatte.

Under ruinene av hotellet kommuniserte Chand med minst fem andre mennesker som også var i live.

Sent torsdag kveld, etter femti timer under betong, stein og glass, ble Chand gravd frem.

Det var amerikanske, franske og spanske redningsarbeidere som til slutt fikk løs kvinnen fra New Jersey.

Chand var meldt savnet av IMA World Health som hun jobbet for. To andre kollegaer fra organisasjonen var også savnet etter jordskjelvet, og det er uklart om de har kommet til rette.

Bygger veisperringer med lik
Selv om enkelte små solskinnshistorier som Chands begynner å komme fra Port-au-Prince, er fortvilelsen over at redningsarbeidet tar lang tid svært stor. Frustrerte haitiere bygger veisperringer med døde mennesker i Port-au-Prince for å protestere mot at det ikke kommer hjelp etter jordskjelvet.

En fotograf for nyhetsmagasinet Time, Shaul Schwarz, sier han har sett minst to slike veisperringer lagd av lik og steiner i sentrum av den ødelagte byen.

Se bilder fra katastrofen: Du vil ikke tro hvordan det er der

- De har begynt å sperre gatene med lik. Det begynner å bli spent der ute, folk er lei av at de ikke får hjelp, sier han, ifølge NTB.

Færre journalister - flere leger
Trass i den enorme internasjonale hjelpeaksjonen som dras i gang, har lite hjelp kommet fram til ofrene på gata, og mat og vann er i ferd med å ta slutt.

- Hvis ikke hjelpen kommer snart, blir situasjonen dårligere veldig fort. Vi trenger desperat vann og mat, sier Lucille som sitter nærmest svimeslått i døråpningen til huset sitt.

- Flere leger, færre journalister, skrek en sint mann til en av de utallige mediegruppene som har kommet til Haiti, mens han hyttet med neven.

USA lover 100 millioner
USA har satt i verk en massiv redningsoperasjon. President Barack Obama stiller 100 millioner dollar og forsvarsapparatet til rådighet for den enorme hjelpeoperasjonen som USA nå drar i gang for Haiti.

I Det hvite hus torsdag lovte Obama at haitierne ikke blir glemt, samtidig som han mobiliserte de to ekspresidentene Bill Clinton og George W. Bush til å samle inn penger i privatsektoren til ofrene og hjelpeinnsatsen.

Obama er fast bestemt på ikke å begå samme feil som Bush gjorde med sin tafatte reaksjon på orkanen Katrina som ødela New Orleans i 2005 og ga derfor beskjed til sine ministere og militære sjefer at Haiti skal prioriteres.

Jordskjelvet i Haiti er en enda større katastrofe enn Katrina og kan komme på nivå med tsunamikatastrofen i Indiahavet i 2004.

Både Bush og Clinton svarte positivt til Obamas forespørsel. Clinton, som er FNs spesialutsending for Haiti, spilte en lignende rolle sammen med Bushs far, ekspresident George Bush den eldre, etter tsunamien.

Dersom du ønsker å bidra til hjelpearbeidet i Haiti, kan du gjøre det hos følgende organisasjoner:
Røde Kors
Kirkens Nødhjelp
CARE
Redd Barna
Prosjekt Haiti
Leger Uten Grenser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag