RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Redningsaksjon i Middelhavet - båt med flere hundre flyktninger kantret


LETER: Et italiensk marinehelikopter og kystvaktskip under søk- og redningsaksjone utenfor Libya onsdag der en fiskebåt med et stort antall migranter kantret.
LETER: Et italiensk marinehelikopter og kystvaktskip under søk- og redningsaksjone utenfor Libya onsdag der en fiskebåt med et stort antall migranter kantret. Foto: Darrin Zammit Lupi (Reuters)
Sist oppdatert:
Ett år gamle Azeel gikk under i forliset, men ble reddet av faren.

En fiskebåt med opptil 700 migranter om bord kantret i Middelhavet utenfor Libya onsdag og mange fryktes omkommet.

Hvor mange som var om bord i båten er ikke klart. Anslagene varierer.

Det irske marinefartøyet LÉ Niamh deltar i redningsaksjonen og den irske marinen opplyser onsdag kveld at deres fartøy har tatt ombord 367 mennesker - 342 menn, 12 kvinner og 13 barn. Det melder irske The Journal.

Ett år gamle Azeel var en av dem som overlevde forliset. Den lille jenta forsvant under vannet, men faren Mohammed klarte å få tak i henne. Også Azeels mor overlevde tragedien. Den lille familien ble først tatt om bord i Leger Uten Grensers fartøy Dignity 1. Senere ble de overført til en annen båt og brakt til Italia, melder organisasjonen.

Kantret da hjelpen kom

Fiskebåten med flyktningene skal ha sendt ut et nødanrop som ble plukket opp av den italienske kystvakten. Irske LÉ Niamh ankom stedet klokka 11.45 og satte to RIB-båter på vannet på hver sin side av den overfylte fiskebåten. Da hjelpen var på stedet kantret fiskebåten.

Den italienske kystvakten opplyser at 400 mennesker er reddet og at 25 personer er bekreftet omkommet.

Omfanget av tragedien ble klart etter hvert som  redningsarbeidet skred fram.

250 personer er reddet, mens 16 er omkommet, meldte en talsperson for FNs høykommisær for flyktninger klokka 16.15.

Klokka 19.43 meldte organisasjonen Leger Uten Grenser om minst 25 omkomne - menn, kvinner og barn.

Medlemmer av organisasjonen MOAS' skip MV Phoenix tar en pause i søk- og redningsaksjonen etter at et fartøy med migranter kantret utenfor kysten av Libya onsdag.

Den italienske kystvakten bekrefter sent onsdag ettermiddag at flere hundre migranter er reddet etter forliset, melder nyhetsbyrået AP på Twitter.

Et stort antall er fortsatt savnet, og søk- og redningsarbeidet pågår, melder NTB via AFP.

Hvor mange som var om bord er ikke fastslått sikkert. Den italienske kystvakten anslår tallet til mellom 400 og 600, melder NTB. Sibylle Berger, talsperson for Leger Uten Grenser, uttalte til CNN at det kan ha vært så mange som 700.

PÅ STEDET: Det irske marinefartøyet LE Niamh (P52) er ett av fartøyene som nå deltar i redningsaksjonen i Middelhavet.

Bekrefter mange døde

- Vi kan bekrefte at det er mange som er bekreftet døde, men kan i øyeblikket ikke gi ytterligere informasjon, sier hun til nyhetskanalen.

Det er skapt en massegrav i Middelhavet og Europas stater står ansvarlige

- Vi sa det i april og vi gjentar det i dag: Det er skapt en massegrav i Middelhavet og Europas stater står ansvarlige, skriver Leger Uten Grenser i en Twitter-melding.

Talskvinne for FNs høykommisær for flyktninger, Melissa Fleming, la klokka 16.15 ut en Twitter-melding der hun skrev at det var 600 personer om bord i båten og at 250 så langt var reddet, mens 16 er bekreftet omkommet. Hun opplyste at rundt 100 personer skal ha oppholdt seg under dekk da ulykken skjedde.


Forliset skal ha skjedd 25 kilometer utenfor den libyske kysten, melder BBC.

Båten sendte ut nødsignal etter å ha havnet i vanskeligheter. Redningsfartøyene Dignity One fra Leger Uten Grenser og irske Le Niamh var de første til å rykke ut til stedet. Da fartøyene kom fram, flyttet migrantene om bord seg til den ene siden av fiskebåten, som dermed kantret, melder NTB.

2000 har mistet livet så langt i år

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) meldte tirsdag om en dødelig milepæl i Middelhavet, der antallet migranter som har mistet livet i forsøket på å nå Europa nå har passert 2000.

På samme tid i fjor var tallet 1607. I fjoråret under ett ble det rapportert om 3279 døde.

På samme måte som i 2014 har årets ofre i stor grad mistet livet på flyktningeruta mellom Libya og Italia, der ikke-sjødyktige fartøy som brukes av menneskesmuglerne øker risikoen for tragedier betydelig.

Les pressemelding på iom.int - 2000 døde så langt i år

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere